Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cum a murit Maria Tănase? Detalii neștiute despre „Pasărea măiastră” a României

Cum a murit Maria Tănase? Detalii neștiute despre „Pasărea măiastră” a României

GALERIE FOTO (7) Cum a murit Maria Tănase

Au trecut 56 de ani de la moartea enigmaticei Maria Tănase, denumită de publicul larg „pasărea măiastră”. Cu toate acestea, artista n-a fost uitată, iar fanii din întreaga lume sărbătorește ziua în care ea s-a născut.

Cum a murit Maria Tănase

Ne-am gândit, așadar, să trecem în revistă câteva detalii mai puțin știute despre această legendă a muzicii românești. Printre curiozitățile cel mai des întâlnite este cum a murit Maria Tănase.
Ei bine, artista s-a stins din viață pe 22 iunie 1963 la doar 49 de ani. Moartea sa a fost tragică, survenind în urma unei lupte cu cancerul la sân. Artista și-a păstrat cumpătul în fața unei astfel de tragedii și chiar a lăsat indicii clare referitoare la înmormântarea și moștenirea sa.

Scrisoarea lăsată ultimului său soț

Deși a trăit o pasiune adevărată alături de Constantin Brâncuși, ultimii ani de viață i-a petrecut căsătorită cu un alt sculptor. La 37 de ani, ea s-a căsătorit cu Clery Sachelarie, pe care l-a iubit nespus, în ciuda diferenței de vârstă dintre ei doi. Pe patul de moarte, Maria Tănase i-a lăsat o scrisoare prin care i-a declarat dragostea absolută.

Îţi scriu acum, tătuţă, scrisoarea cea mai adevărată pe care am crezut vreodată că am s-o pot scrie. Te rog să mă ierţi de tot, dacă poţi, de tot ce ţi-am putut pricinui. Caută-mă, caută mângâierile mele. Ele n-au murit şi niciodată să nu le socoteşti moarte. Caută-mi ochii. Ei nu te-au minţit niciodată. Caută-mi sufletul. Căci, dezlipit de carne, nu te va uita niciodată. Prinde-mi din aer vorbele, căci nimeni nu le va recunoaşte. Culege-mi visele, pe care le-am croit lângă tine, şi împarte-le oamenilor, căci au fost curate şi rare. Te voi aştepta, tătuţă, oricât ţi-o place ţie să trăieşti. Voi găsi atâtea flori pe-acolo că nu ştiu dacă-mi va ajunge timpul, până vei veni, să ţi le cos, să fie cum am visat să-ţi fie viaţa. Eu am să plec, şi-ţi mulţumesc pentru viaţa noastră Iar vouă, cele 49 de frunze verzi din primavară şi galbene în toamnă pe care mi-am plimbat anii, vă las câte o lacrimă de emoţie : Adio, frunză verde, frunză galbenă, tu mă saltă, tu mă leagană…”.

Cum și-a dorit să arate înmormântarea ei?

În ultimul ei spectacol, de la Hunedoara, și-a anunțat fanii că nu mai are mult de trăit. Întâmpinând probleme la nivelul respirației (n.r. cancerul se răspândise și la plămâni), Maria Tănase le-a transmis fanilor durerea prin care trece. ”Fraților, eu nu mai pot! Am cancer la sân și o să mor în curând! De acum nu mă veți mai vedea!”, le-a mărturisit pe scenă.

La câteva zile după, Maria Tănase s-a stins din viață. Ea a cerut, expres, ca mortea ei să nu fie transformată într-un circ mediatic. „După moarte, corpul nescăldat, numai şters cu alcool să fie la dispozitia medicilor dacă vor considera că este cazul să se foloseasca de el la autopsie. Una dintre cele două cămăşi albe de mătase pe care le am în dulap să fie puse pe sub rochia de pichet albă ce se găseşte la spital şi care se butonează în spate. Pe cap să-mi puna pichetul de colţar alb, iar în picioare ciorapi albi scurţi”. N-a vrut să i se pună în picioare pantofii care au chinuit-o toată viaţa pe scenă, potrivit libertatea.ro.

Maria Tănase a interzis propriile parastase și a rugat ca, din când în când, să li se dea bani studenților. ”În loc de acele parastase, pe care le interzic, din când în când să fie ajutat câte un student şi o studentă cu plata cantinei sau a posibilităţilor de masă şi să nu fie nimeni trist.”, a mai spus ea.

Citește și La cine rămâne averea lui Iurie Darie după moartea fiului său, Ducu

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini