Redactia.ro
Home » Știri » Cum afectează mediul explozia de la Azomureș. Explicația specialiștilor

Cum afectează mediul explozia de la Azomureș. Explicația specialiștilor

Efectele explozieie de la Azomures

O nouă explozie a avut loc în țară, după cele de la Constanța și Năvodari. S-a produs în noaptea de marți spre miercuri, în jurul orei 1:00, la Combinatul Chimic Azomureş, generând ulterior un incendiu devastator. Pentru că există îngrijorări cu privire la efectele pe care le are asupra mediului, oamenii de știință vin cu explicații în acest sens.

Cum afectează mediul explozia de la Azomureș. Explicația specialiștilor

După ce incendiul a fost oprit, s-a constatat că explozia a avut loc din cauza unei fisuri a unei conducte prin care se transporta gaz. Mai exact, în timpul unor manevre de pornire a uneia dintre instalaţiile de producere a amoniacului de pe platformă. Așadar, există temeri despre scurgeri de amoniac, iar specialiștii au venit cu explicații.

Silviu Gurlui, cercetător și profesor la Universitatea Al. I. Cuza din Iași, spune că există posibilitatea ca toți poluanții să rămână la sol, iar în privința scurgerilor de amoniac acestea pot fi destul de nocive. Asta din cauză că se pot combina cu vaporii de apă și răspândi în atmosferă.

„Cu datele pe care le am, la ora 1:00, la Târgu Mureș se pare că a fost și o inversiune termică, ceea ce face ca toți poluanții de la sol să rămână la sol. Apoi, vântul a bătut ușor spre vest, așa că au fost condiții favorabile ca ce a rezultat acolo să rămână în vecinătatea solului. Dacă au fost scurgeri de amoniac sau altceva, deocamdată nu sunt măsurători directe, acești compuși se pot combina cu vaporii de apă, pentru că a fost umiditate foarte mare la sol, de peste 80%, iar produșii de reacție pot fi nocivi”, a explicat la Digi24 Silviu Gurlui, cercetător și profesor la Universitatea Al. I. Cuza din Iași.

Azomureș dă asigurări că nu există emisii de amoniac în urma exploziei

În schimb, reprezentanții Combinatului Chimic Azomureș spun că nu există emisii de amoniac. ”Cauza evenimentului a fost identificata de operatorii instalatiei. Nu se inregistreaza emisii de amoniac la nivelul platformei sau in afara ei. La fata locului se afla acum reprezentantii autoritatilor. Nu exista pericol pentru comunitate. În timpul manevrelor de pornire a uneia dintre instalatiile de producere a amoniacului de pe platforma Azomures a avut loc o explozie, urmata de un incendiu. O persoana a fost ranita, a primit ingrijiri medicale la fata locului si este in afara oricarui pericol. Au intervenit pentru stingerea incendiului pompierii din cadrului serviciului propriu si cei de la ISU Mures. Situatia este acum sub control, este monitorizata de autoritati, instalatia unde a avut loc incendiul fiind oprita complet”, a transmis Azomureș, pe facebook, imediat după explozia produsă.

Cu toate acestea, Silviu Gurlui este de părere că ar trebui făcute cercetări mai amănunțite de către Garda de Mediu, pe o arie de 30 km de la focar spre vest. De asemenea, i-a îndemnat pe oameni să fie precauți față de măsurile de igienă.

„Consider că trebuie atenție și instituțiile statului să facă măsurători minuțioase, ca să avertizeze populația în cazul depășirii anumitor compuși chimici. Totodată, oamenii să ia măsuri de igienă mai drastice”, spune profesorul Silviu Gurlui.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: