Redactia.ro
Home » Știri » Cum arată acum chilia Părintelui Arsenie Boca din Munții Făgăraș! Locul a rămas o mărturie nestinsă

Cum arată acum chilia Părintelui Arsenie Boca din Munții Făgăraș! Locul a rămas o mărturie nestinsă

GALERIE FOTO (4) Cum arată acum chilia Părintelui Arsenie Boca din Munții Făgăraș! Locul a rămas o mărturie nestinsă

Chilia Părintelui Arsenie Boca a rămas până astăzi un loc de pelerinaj unde credincioșii se roagă, pun o floare sau aprind o lumânare. Aceasta e află în Munții Făgăraș, pe Valea Sâmbetei, aproape de Cabana Sâmbăta. 

Cum arată acum chilia Părintelui Arsenie Boca din Munții Făgăraș! Locul a rămas o mărturie nestinsă

Părintele Arsenie Boca s-a născut pe data de 29 septembrie 1910, la Vata de Sus, lânga Brad, județul Hunedoara. Aceasta și-a început chilia în timp ce se afla la Mănăstirea Sâmbăta. În anul 1943, la izvorul Văii Sâmbăta, Părintele Arsenie Boca a traversat stânca foarte abruptă pe această parte a muntelui. În interiorul masivului de piatra, el a scobit o deschizătură pe care o lărgit-o în interior, cu intenția de a realiza o chilie în inima muntelui.

Nu Părintele a săpat singur chilia, așa cum se crede. Acesta a lucrat cu oameni. În interiorul masivului, a scobit o deschizătură cu înălțimea 1.65-1.75 metri și lățimea de 0.80 metri, pe care a lărgit-o în interior. Ivindu-se fisuri în stâncă,  el a construit o schelă suspendată în față, spre cursul văii, șia săpat o deschidere boltită de aproape 2 metri, înaintând cam un metru, după care lucrarea se oprește. Chilia e un început, un hol din care urma să se desfacă o cameră în stânga.

Cum arată acum chilia Părintelui Arsenie Boca din Munții Făgăraș! Locul a rămas o mărturie nestinsă

“A renunțat pentru că a constatat că se infiltrează apă. Părintele a renunțat la această lucrare și din motivul acesta, dar și din teama de a nu se face o legătură greșita între partizanii care se ascundeau prin acești munți și el. Părintele Arsenie Boca a fixat un loc socotit de retragere, care până la urmă nu a fost de retragere, nici pentru el și nici pentru altcineva, pentru că e în apropiere o cabană turistică”, a povestit Arhimandritul Teofil Paraian.

Cum se ajunge la chilia Părintelui Arsenie

Chilia Părintelui Arsenie Boca se află pe versantul vestic pe Valea Sâmbetei, în dreptul cabanei “Valea Sâmbetei”, la o altitudine de aproximativ 1.600 de metri. Până la cabana“Valea Sâmbetei” se ajunge de la Complexul Sâmbăta în aproape două ore de mers pe jos, pe poteca marcată cu triunghi roșu.

Traseul spre “Chilia Părintelui” pleacă din apropierea Mănăstirii Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus, pe un drum forestier, care este accesibil cu mașina pe o porțiune destul de lungă, în funcție de anotimp. Drumul forestier merge însă până la cabana Valea Sâmbetei. Pe o vreme bună, drumul poate fi parcurs până aproape de cabană. Drumul urca încet, când pe stânga, când pe dreapta râului Sâmbăta, pe care îl traversează pe podețe de lemn.

Cum arată acum chilia Părintelui Arsenie Boca din Munții Făgăraș! Locul a rămas o mărturie nestinsă

Odată ajunși la cabana Valea Sâmbetei, o minunată priveliște ni se deschide în fața ochilor. Aflați la o altitudine de 1400 de metri, putem observa foarte ușor Fereastra Mare și Fereastra Mica a Sâmbetei, cât creasta Masivului Fagaraș. De la cabana Valea Sâmbetei, poteca pornește spre Chilia Părintelui Arsenie Boca. Chiar în apropierea cabanei se află un indicator care arată spre dreapta, potecă marcată cu cruce albastră care duce către chilia Părintelui Arsenie Boca.

Cum arată acum chilia Părintelui Arsenie Boca din Munții Făgăraș! Locul a rămas o mărturie nestinsă

Această ultimă parte din drum este foarte anevoioasă, muntele ridicându-se parcă în picioare. Parcurgerea traseului spre chilia Părintelui nu este recomandat iarna, pe zăpadă sau ploaie, din cauza riscului de a aluneca pe pietre. Pe alocuri urcușul este ajutat de un cablu de susținere și de scări de lemn. De la cabană și până la chilie nu se fac mai mult de 30 de minute. Chilia Părintelui Arsenie Boca se înalță deasupra unei prăpastii verticale de mai bine de 100 de metri.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: