Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cum arată în realitate casa de pe banconta de 10 lei. Ce poveste se ascunde

Cum arată în realitate casa de pe banconta de 10 lei. Ce poveste se ascunde

GALERIE FOTO (2) casa de pe banconata de 10 lei

Cu toții folosim această bancontă, dar puțini cunosc detaliile de pe ea. Pe revers este construcția cunoscută sub numele de “Casa cu blazoane”. De-a lungul timpul au fost mai multe speculații de unde provine imaginea. În România există mai multe case care seamănă izbitor.

Unde se află casa de pe bancnota de 10 lei

“Casa cu blazone” se afla inițial Vlădești, județul Râmicu Vâlcea. De mai bine de un deceniu construția a fos mutată la Muzeul Astra din judeţul Sibiu. Cu ajutorul urmașilor care au deținut casa până în anul 2006. Micile diferențe de pe schișa bancontei și casa reală au fost explicate de moștenitorii case, iar misterul a fost dezlegat.

Familia Mihăescu Ilie şi Gheorghiţa a avut şapte copii: doi băieţi şi cinci fete. Doar unul mai supravieţuieşte – Gheorghe Mihăescu. Acesta a moştenit casa de la părinţii săi. Fiul său, Dragoş Mihăescu, ca şi verişorul acestuia, Ion Hrenciuc, şi-au amintit perfect cum arăta casa înainte de a fi demolată. Toţi nepoţii deţin poze ale casei, din vremea copilăriei lor. Iar din poze se vede clar că este identică cu ce apare pe bancnota de 10 lei.

„La demolare, inginerii au mers pe structura veche. Când s-au mărit copiii, bunicul a tot fost plecat ca notar şi a trebuit să tot facă mai mult spaţiu…, a povestit nepotul.”

Care este povestea casei

Povestea casei începe în urmă cu aproape 500 de ani”, declara în urmă cu câţiva ani Ion Hrenciuc. Acesta susţinea că: „Familia Vlădeştilor, care au dat şi numele aşezării, s-a tot întins, până au ajuns la familia Mihăescu. Înaintaşii au fost popi. Bunicul meu, Ilie Mihăescu a fost notar, dar toată lumea îl ştia după titulatura de notar preot Mihăescu, era ca o poreclă.

Cum arăta casa înainte să fie mutată în Sibiu

O parte din piese „vechi de peste 100 de ani, au fost cedate muzeului: icoane, măsuţe şi scaune cu cuie de lemn, conservate nu foarte bine. După ce a murit bunica mea, nu a mai locuit nimeni acolo şi au început să se dărâme”, spunea Ion Hrenciuc.

Tot la Muzeul Astra din Sibiu, colecționarii de bancnote pot afla și povestea inedită a morii de apă din Poieni, județul Bihor, a cărei imagine se regăsește pe bancnota de 200 de lei. De altfel, aici se află cea mai importantă colecție de mori de apă din România.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: