Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cum arată un contract prenupțial. Model de convenție matrimonială

Cum arată un contract prenupțial. Model de convenție matrimonială

Contract prenupțial

Convenția matrimonială este un document pe care ambii parteneri trebuie să îl semneze, înainte de a se căsători. Un astfel de contract stabillește cum se împart bunurile comune ale soților în cazul în care aceștia ajung la divorț.

Ce înseamnă contractul prenupțial

Convenția matrimonială este singurul document prin care viitorii soți pot stabili un alt regim de împărțire al bunurilor decât cel normal.

Există trei variante pentru soții ce vor să aleagă acest aspect. Este vorba, mai exact, despre:

1. comunitatea legală de bunuri

2. regimul separației de bunuri

3. regimul comunității convenționale

Convenția matrimonială poate fi semnată atât înainte de căsătorie, cât și după ce aceasta a avut loc deja. Dar condițiile de realizare a lor sunt diferite în funcție de caz. Astfel, convenția matrimonială semnată înainte de căsătorie intră în vigoare după încheierea acesteia.

Contractul ce este semnat abia după ce căsătoria legală a avut loc și el începe de la data prevăzută și stabilită de cei doi soți.

Un contract prenupțial trebuie să fie scrie de mână și semnat de ambii parteneri, care trebuie să aducă la notariat și o listă cu proprietățile pe care le dețin.

Ce stabilește conveția matrimonială

Potrivit Noului Cod Civil, există mai multe aspecte ce sunt clarificate prin intermediul unui astfel de contract semnați de soți sau cei ce vor să se căsătorească. Aici puteți găsi un asemenea model.

Conform, art. 367 din Noul Cod Civil:

a. includerea în comunitate, în tot sau în parte, a bunurilor dobândite sau a datoriilor prorpii născute înainte ori după încheierea căsătoriei, cu excepția bunurilor de uz personal și a celor destinate exercitării profesiei unuia dintre soți.

b. restrângerea comunității la bunurile sau datoriile anume determinate în convenția matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite ori, după caz, născute înainte sau în timpul căsătoriei, cu excepția obligațiilor asumate de oricare dintre soți pentru acoperirea cheltuielilor obișnuite ale căsătoriei.

c. obligativitatea acordului ambilor soți pentru încheierea anumitor acte de administrare.

d. includerea clauzei de preciput.

e. modalități privind lichidarea comunității convenționale.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: