Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, a părăsit joi Penitenciarul de la Târgșor, în baza unei decizii definitive a Tribunalului Prahova. Magistrații au respins contestația DNA – Serviciul Teritorial Ploiești, hotărând eliberarea condiționată a fostei ministre, care a petrecut aproape patru ani în detenție. Avocatul său, Veronel Rădulescu, a făcut publice câteva detalii emoționante despre perioada petrecută în închisoare și despre impactul pe care separarea l-a avut asupra Elenei Udrea și a fiicei sale, Eva Maria.
Cum au rămas impresionați judecătorii de la Tribunalul Prahova de Elena Udrea și au decis eliberarea din închisoare a blondei
Fostul demnitar s-a aflat în Penitenciarul Târgșor din iunie 2022, după ce a fost extrădată din Bulgaria pentru a ispăși pedeapsa de șase ani primită în dosarul „Gala Bute”. În ciuda gravității acuzațiilor și a condamnării definitive, Udrea a reușit să obțină eliberarea condiționată înainte de termen, după ce a îndeplinit criteriile impuse de lege și a avut o conduită considerată exemplară în timpul detenției.
Înainte ca judecătorii să pronunțe decizia, avocatul Elenei Udrea a transmis un mesaj public emoționant, în care a subliniat cât de puternică a fost legătura dintre mamă și fiică în toată această perioadă. Potrivit lui Veronel Rădulescu, micuța Eva Maria a vizitat-o pe Elena Udrea de peste 150 de ori în timpul detenției, ceea ce arată cât de intens a fost efortul familiei de a păstra legătura, în ciuda condițiilor extrem de dificile.
„Speranța mea este că, în cursul zilei de azi, Elena Udrea va fi eliberată condiționat și că își va petrece seara alături de micuța Eva, care o așteaptă acasă să-i fie alături. Micuța Eva a vizitat-o de peste 150 de ori în Penitenciarul Târgșor în această perioadă, încât putem spune că și-a petrecut copilăria în penitenciar. Este destul de dramatic, traumatizant, dar a fost alături de mamă în toată această perioadă, a ținut legătura în toată această perioadă. Sperăm ca azi să se pună capăt dramei fetiței și Elena Udrea să poată să țină în brațe pe micuța Eva ori de câte ori dorește și totul să reintre în normal pentru familia ei”, a declarat avocatul, într-o intervenție la Realitatea Plus.
Relația mamă-fiică a fost un argument invocat în fața instanței și, potrivit lui Rădulescu, a reprezentat un motiv suplimentar pentru ca judecătorii să manifeste clemență. Dincolo de aspectele legale, cazul Elenei Udrea a căpătat o dimensiune profund umană, fiind marcat de separarea prelungită dintre mamă și copil.
Activitate intensă în penitenciar: lectură, ateliere, sprijin pentru deținute
În fața instanței, Elena Udrea a vorbit despre activitatea desfășurată în penitenciarul de la Târgșor, unde a încercat să își folosească timpul într-un mod constructiv. Potrivit propriilor declarații, fostul ministru a inițiat mai multe proiecte educaționale și culturale în cadrul penitenciarului, implicându-se activ în viața comunității de deținute.
Udrea a înființat cluburi de lectură, în cadrul cărora a organizat sesiuni de discuții pe marginea unor cărți de literatură clasică și contemporană, cu scopul de a încuraja lectura și dezvoltarea personală în rândul celorlalte deținute. De asemenea, a derulat ateliere de cusut, prin care a învățat femeile private de libertate să coasă manual, oferindu-le astfel o activitate practică și posibilitatea de a-și petrece timpul în mod util.
Un alt aspect menționat în fața instanței a fost contribuția Elenei Udrea la alfabetizarea colegelor de detenție. Potrivit avocatului, Udrea a ajutat mai multe deținute să învețe să citească și să scrie, implicându-se activ în educația celor care nu aveau cunoștințe de bază.
Toate aceste activități au fost documentate în rapoartele penitenciarului și au constituit argumente solide în fața instanței, care a decis că Udrea a dat dovezi temeinice de îndreptare și merită să beneficieze de eliberarea condiționată.
Direcția Națională Anticorupție, prin Serviciul Teritorial Ploiești, a contestat decizia Judecătoriei Ploiești, care aprobase în primă instanță eliberarea condiționată a fostului ministru. Procurorii au considerat că Elena Udrea nu ar fi executat o parte suficient de mare din pedeapsă și că faptele sale grave justifică o executare integrală a condamnării de șase ani.
Tribunalul Prahova nu a fost însă de aceeași părere. Magistrații au analizat toate documentele și au decis, definitiv, că Elena Udrea poate părăsi penitenciarul. Instanța a reținut că fostul ministru a executat trei ani și zece luni, perioadă care include atât timpul petrecut în penitenciar, cât și perioada de arest preventiv și detenția din Bulgaria, înainte de extrădare.
În plus, comportamentul Elenei Udrea în detenție a fost considerat ireproșabil: fără sancțiuni, cu 16 recompense acordate de administrația penitenciarului, participare activă la activități educative și o conduită constant pozitivă.
Acuzațiile din dosarul „Gala Bute”: trafic de influență și abuz în serviciu
Condamnarea Elenei Udrea vine în urma unei sentințe definitive pronunțate în celebrul dosar „Gala Bute”. Potrivit procurorilor DNA, fosta ministră a coordonat un mecanism complex prin care apropiați de-ai săi ar fi primit bani de la firme private pentru a facilita plăți din partea Ministerului Turismului.
Anchetatorii susțin că banii ar fi fost direcționați către susținerea unor proiecte politice sau personale, iar Elena Udrea ar fi fost la curent cu aceste aranjamente. În plus, fostul ministru a fost acuzat că a determinat angajați din minister să achiziționeze ilegal servicii de publicitate pentru promovarea galei de box la care a participat Lucian Bute.
Prejudiciul total imputat în acest dosar a fost estimat la aproximativ 3 milioane de euro, iar condamnarea a fost de șase ani cu executare. Udrea a negat constant acuzațiile, susținând că dosarul său are o conotație politică și că este victima unui abuz al justiției.
O eliberare cu impact emoțional. Ce urmează pentru Elena Udrea
După aproape patru ani în care a fost departe de familie, Elena Udrea revine în libertate, în baza unei hotărâri definitive. Este pentru prima dată, din iunie 2022, când aceasta va putea petrece timp nelimitat alături de fiica sa, fără restricțiile impuse de programul de vizită al penitenciarului.
Avocatul său a sugerat că pentru moment, Udrea nu are planuri clare privind o eventuală revenire în viața publică sau politică. Prioritatea sa este, potrivit apărătorului, refacerea relației cu fiica ei și reintegrarea într-o viață de familie normală.
„Este un moment de descătușare emoțională. Este un moment care închide un capitol și deschide altul. A fost o perioadă grea, dar a fost gestionată cu demnitate. Elena Udrea este pregătită să se întoarcă la viața sa de mamă și femeie liberă”, a spus avocatul.
Elena Udrea nu este complet eliberată de toate obligațiile legale. Fiind vorba despre o eliberare condiționată, ea va fi supusă, în perioada următoare, unui regim de supraveghere. Acest regim presupune raportări periodice la Serviciul de Probațiune, interdicția de a părăsi țara fără acordul instanței și alte măsuri de natură preventivă.
În cazul în care Udrea nu respectă condițiile impuse de lege, eliberarea condiționată poate fi revocată, iar ea poate fi reîncarcerată pentru executarea restului de pedeapsă. Totuși, dacă se conformează și nu mai comite alte fapte, condamnarea va fi considerată ispășită la finalul termenului.
Elena Udrea a fost una dintre cele mai controversate figuri politice ale deceniului trecut. De la rolul de consilier prezidențial și ministru, până la implicarea în campanii electorale și scandaluri de corupție, numele său a fost prezent constant în spațiul public.
Eliberarea sa din Penitenciarul Târgșor, după aproape patru ani, marchează încheierea unei perioade tensionate și pline de provocări. Dacă va reveni sau nu în politica românească rămâne de văzut, dar pentru moment, Elena Udrea își recapătă libertatea și dreptul de a-și strânge în brațe fiica, în afara gratiilor.