Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cum dezvoltăm imaginația copilului cu ajutorul unui set de cărți ilustrate pentru copii

Cum dezvoltăm imaginația copilului cu ajutorul unui set de cărți ilustrate pentru copii

Fiecare părinte se confruntă cu întrebarea: „cum dezvolt imaginația copilului meu?” Imaginația nu este o abilitate înnăscută, ea se dezvoltă pe măsură ce copilul se joacă, se implică în munca creativă, ascultă opere de artă și comunică cu oamenii.
Imaginația este strâns legată de fantezie, care se caracterizează prin imagini asemănătoare basmelor. Procesul de imaginație este indisolubil legat de gândire și memorie. Dezvoltând imaginația, activăm funcția creierului, așa că este important să stimulăm copilul la acest proces, mai ales că picilor le place să inventeze.

Modalități de dezvoltare a imaginației

Imaginația joacă un rol imens în viața omului. Imaginația bogată, capacitatea de a gândi în afara cutiei și capacitatea de a genera cele mai îndrăznețe idei sunt cele care au permis omenirii să treacă la noi niveluri de dezvoltare și de viață. O persoană cu o bună imaginație și imaginație este mai ușor să găsească noi contacte, să comunice, să-și facă prieteni și să se realizeze în profesii creative. Dar imaginația nu este ceva cu care te naști și trebuie cultivată de la o vârstă fragedă. Cum să dezvolți imaginația unui copil, cum să-l înveți să gândească în afara cutiei și ce instrumente îl pot ajuta în acest sens?

• Basme și povești

Toți copiii iubesc carti ilustrate. Unii știu să le citească singuri, alții preferă căldura unei tradiții de familie, ascultând o carte citită cu voce tare de mama lor înainte de a merge la culcare.
Ideea de bază e că aceste carti ilustrate pentru copii pot dezvolta imaginația copiilor într-un mod distractiv și interesant. Încearcă să-i citești copilului o poveste doar până la un anumit punct și apoi roagă-l să inventeze sfârșitul poveștii personajelor din carte. Același lucru îl poți face și cu cartea preferată pe care ai citit-o deja – lasă-l pe copil să încerce să-și imagineze ce s-a întâmplat cu personajele de basm în continuare, dincolo de paginile poveștii. La început, vor fi doar presupuneri și presupuneri, dar, treptat, acestea vor deveni o poveste lungă și fascinantă, plină de aventuri și de noi personaje inventate.
Partea bună a acestui joc este că poți folosi nu numai basme din carti pentru copii, ci și obiecte din jur și orice altceva îți place. Povestea poate fi jucată oriunde: acasă, în vizită, la plimbare, în autobuz, la coadă la centrul de sănătate sau în magazin.

• Observarea lumii din jur

Învățarea de a privi în jur este o modalitate excelentă de a stimula imaginația copilului. Dacă întâlnești pe stradă o fetiță cu un câine, sugerează-i copilului să se gândească la un nume care s-ar potrivi animalului de companie, la ceea ce îi place să facă stăpânul ei și unde le place să meargă la plimbare. Când vezi o casă neobișnuită, roagă-l pe copilul tău să aibă fantezii despre cine locuiește în casă, cum arată camerele, ce servesc la prânz etc.
Poți folosi și cele mai simple instrumente în jocul de observație. Lasă-l pe copil să se gândească la moduri de a folosi un băț, o lingură sau un taburet obișnuit în alte scopuri decât cele pentru care a fost destinat. Vei obține cu siguranță răspunsuri amuzante și neobișnuite despre cum un băț poate fi folosit ca o sabie de cavaler sau pentru a măsura adâncimea unei bălți, lingurile pot fi folosite ca instrumente muzicale, etc. În același mod, poți folosi coperta unei carti copii care poate sugera ce personaje sunt în poveste si ce acțiuni fac. Copilul abia așteaptă să inventeze el povestea!

• Jocuri de rol

Jocurile de rol simple funcționează bine pentru a stimula imaginația copiilor. Este important ca copilul să înțeleagă situația. Dacă copilul tău a fost cel puțin o dată la cabinetul medicului, înțelege ce face medicul și îi poți propune să se joace de-a spitalul: tu vei fi pacientul, iar copilul va fi medicul care îl examinează și pune diagnosticul. Apoi rolurile se pot inversa. În mod similar, vă puteți juca de-a profesorul și elevul, de-a coaforul și clienta care vrea o coafură frumoasă, de-a creatorul de modă care gândește o rochie de seară pentru păpușa sa preferată, de-a chelnerul și vizitatorul restaurantului.
Lectura, jocurile de rol și observarea lumii din jur sunt instrumente esențiale în dezvoltarea imaginativă a copilului. Ele îl ajută să-și extindă perspectiva, să-și dezvolte abilitățile cognitive și emoționale, să exploreze noi idei și să-și exercite creativitatea. Prin aceste activități, copilul învață să-și creeze propriile povești și să-și imagineze posibilități nelimitate, ceea ce îi dezvoltă imaginația și gândirea abstractă.
Nu în ultimul rând, cititul regulat dezvoltă în mod activ perseverența și concentrarea unui copil. Citind o carte, creierul se concentrează asupra unui singur lucru. Cu cât copilul citește mai des o carte, cu atât mai repede creierul se obișnuiește să se concentreze asupra unui singur lucru pentru o perioadă mai lungă de timp.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini