Redactia.ro
Home » Știri » Cum își petreceau Nicolae și Elena Ceaușescu ziua de Crăciun. Ce obiceiuri respecta cu sfințenie dictatorul

Cum își petreceau Nicolae și Elena Ceaușescu ziua de Crăciun. Ce obiceiuri respecta cu sfințenie dictatorul

Nicolae și Elena Ceaușescu

Nicolae și Elena Ceaușescu avea o tradiție de Crăciun, pe care o respectau în fiecare an. Sărbătorile de iarnă pentru cei doi dictatori nu erau deloc așa cum se vedeau în casele celorlalți români, cu frig, foame și tot felul de lipsuri. Iată ce obiceiuri avea de Crăciun cei doi soți comuniști.

Ce făceau Nicolae și Elena Ceaușescu în ziua de Crăciun. Era o tradiție

Nicolae și Elena Ceaușescu petreceau cu totul diferit sărbătorile de iarnă față de restul românilor. Ei aveau parte de tot ce își doreau, mase îndestulate și mulți invitați. Chiar dacă puteau avea tot ce și-ar fi dorit, soții Ceaușescu preferau tradiționalul.

Astfel, întotdeauna masa lor de Crăciun este îndestulată cu preparate tradiționale, care nu ar fi trebuit să lipsească de pe masa niciunui român. Nicolae și Elena Ceaușescu mâncau sarmale, piftie, salata de boeuf și cozonaci.

„De Crăciun, în bucătărie se preparau sarmale, friptură, cozonac. Cei doi nu mâncau exotic, deși unii tind să creadă asta. Erau, în sufletele lor, niște țărani. În frigider aveau de toate, dar tot bucatele romanești preferau”, a povestit arhitectul Camil Roguski, apropiat al familiei.

De asemenea, soții Ceaușescu aveau o petrecere cu sute de persoane, la Vila Lac 1.

„La reședința de la Vila Lac 1 era petrecere mare. Aduceam acolo vreo 300 de brazi și câteva mașini cu cetină, ca să fie miros de sărbătoare.(…) Trebuia să faci lucrurile bine. Dacă greșeai, prima oară te plesnea. A doua oară te băga la închisoare”, a mai povestit Camil Roguski.

Ce nu lipsea de la masa de Crăciun a lui Nicolae Ceaușescu

Mai mult, Nicolae Ceaușescu prefera peștele, indiferent de felul în care era gătit, pe lângă tradiționalele sarmale și piftie. De asemenea, dictatorul bea vin alb și țuică de prună.

“Nici nu se comparau rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare.

Dacă lipseau era vai şi-amar! Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura. Dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele. De băut se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, spune nepoata fostului dictator, Mihaela Moraru.

Un lucru interesant despre soții Ceaușescu este că ei nu urma tradiția cadourilor de Crăciun, iar de cele mai multe ori nici nu îi interesa ce primeau de la invitații lor. Totuși, în fiecare an Nicolae Ceaușescu îi cumpăra soției sale un buchet de flori.

“Pe ei nici nu-i interesau cadourile. Mai făceam câte o ex­pozitie cu ele, dar de multe ori nici nu veneau să le vadă. De fiecare data Ceauşescu îi lua Elenei câte un buchet de flori”, spune Roguski.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: