Redactia.ro
Home » Știri » Cum îți poți scădea facturile la energie electrică. Metoda care te va ajuta să scoți mai puțini bani din buzunare

Cum îți poți scădea facturile la energie electrică. Metoda care te va ajuta să scoți mai puțini bani din buzunare

energie

În contextul creșterii constante a prețurilor la energie, românii caută soluții eficiente pentru a-și reduce costurile. O metodă inovatoare, care ar putea scădea facturile la electricitate cu cel puțin 30%, se află în atenția autorităților și ar putea fi implementată curând și în România. Această metodă se bazează pe conceptul de comunități energetice, care produc și distribuie curent electric nu doar pentru uz propriu, ci și pentru vecini.

Exemple de succes din Grecia și Spania

În Grecia și Spania, astfel de comunități energetice au demonstrat deja succesul acestei abordări. În aceste țări, consumatorii casnici beneficiază de reduceri semnificative la facturile de energie, în unele cazuri ajungând la economii de până la 60%.

Un exemplu concret de implementare a acestei metode în România este un bloc din Capitală, unde, anul trecut, au fost instalate mai multe panouri fotovoltaice. Aurel Bratu, președintele asociației de proprietari, a explicat cum s-a schimbat situația facturilor lunare după instalarea panourilor.

”Până acum avem 5.000 de lei care ar intra în contul asociației. Cu acești bani vom face reparații pe scară, înlocuire de țevi, iluminat nou, zugrăvit scări”, a spus Aurel Bratu, președintele asociației de proprietari, potrivit Antena3CNN.

Acum, factura lunară pentru bloc vine pe minus, datorită energiei produse de panouri. Aceasta nu doar că acoperă nevoile energetice ale locatarilor, dar generează și venituri suplimentare pentru asociația de proprietari, prin vânzarea surplusului de energie în rețea.

În Grecia, 40.000 de oameni cu panouri fotovoltaice reușesc să alimenteze cu electricitate un oraș mic de 12.000 de locuitori. Această energie verde reduce facturile semnificativ, consumatorii plătind doar taxele aferente. Rezultatul este o reducere de peste 60% a costurilor la energie. Această economie substanțială a fost posibilă datorită investițiilor în infrastructura fotovoltaică și a legislației favorabile.

Care sunt avantajele energiei solare

Pentru ca astfel de comunități energetice să fie viabile și în România, este esențial ca guvernul să sprijine aceste inițiative prin legislație adecvată și subvenții pentru instalarea panourilor fotovoltaice. Proiectul de lege care urmează să fie implementat va permite prosumatorilor să vândă energia excedentară în rețea, oferind astfel un stimulent financiar considerabil pentru adoptarea energiei solare.

Energia solară nu doar că reduce costurile pentru consumatori, dar are și un impact pozitiv asupra mediului. Prin reducerea dependenței de combustibilii fosili și promovarea surselor de energie regenerabilă, comunitățile energetice contribuie la reducerea emisiilor de carbon și la combaterea schimbărilor climatice.

Instalarea panourilor fotovoltaice pe clădiri rezidențiale poate părea o investiție semnificativă inițial, dar beneficiile pe termen lung justifică costurile. Pe lângă economiile directe la facturile de energie, proprietarii de clădiri pot beneficia și de diverse subvenții și reduceri fiscale oferite de guvern pentru promovarea energiei regenerabile.

Reducerea facturilor la energie prin comunități energetice este o soluție viabilă și sustenabilă, care poate aduce beneficii economice și ecologice semnificative. Experiențele din Grecia și Spania demonstrează că aceste comunități nu doar că reduc costurile pentru consumatori, dar contribuie și la un mediu mai curat.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: