Redactia.ro
Home » Știri » Cum pot românii să cumpere 6 ani de vechime la pensie în 2024. Iată ce condiții trebuie să îndeplinească!

Cum pot românii să cumpere 6 ani de vechime la pensie în 2024. Iată ce condiții trebuie să îndeplinească!

S-a schimbat legea, iar românii care doresc să-şi cumpere vechime la pensie trebuie să plătească mai mult în 2024. Asta deoarece creșterea salariului minim brut pe țară garantat în plată, de la 1 octombrie 2023, înseamnă costuri mai mari pentru persoanele care au încheiat facultativ un contract de asigurare socială și plătesc lună de lună această contribuție pentru a-și asigura vechimea în muncă.

Nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat în baza Legii nr.263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, este acum 3.300 lei, contribuția individuală pentru persoanele care sunt asigurate la venitul minim crescând de la 750 lei la 825 lei.

Cine poate cumpăra vechime la pensie

Românii care nu au calitatea de pensionari se pot asigura în sistemul public pe o perioadă de maxim 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare în care persoana nu a realizat un stagiu de cotizare.

Termenul până la care se pot încheia contracte de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă a fost prelungit (prin Ordonanța de Urgență nr. 70/2023) până la data de 31 decembrie 2024.

Un an de vechime la pensie: 9.900 lei

Cuantumul contribuției de asigurări sociale aferentă venitului lunar înscris în contract a fost, până la 1 octombrie 2023, de 750 lei/lună. Pentru a cumpăra un an de vechime se plăteau 9.000 lei, iar de la 1 octombrie 2023, pentru același an de vechime, cei interesați achită 9.900 lei.

Cine sunt românii care primesc vechime în plus

Conform legislației din multe țări, inclusiv din România, locurile de muncă în „condiții deosebite” se referă la acele locuri de muncă unde angajații sunt expuși la factori de risc sau condiții de lucru care depășesc nivelurile obișnuite de dificultate sau pericol în comparație cu locurile de muncă standard.

Aceşti angajaţi sunt cei care îndeplinesc următoarele aspecte:

  • Expunere la substanțe periculoase: Lucrul cu sau în apropierea substanțelor chimice toxice, radioactive sau alte materiale periculoase;
  • Condiții fizice extreme
  • Risc înalt de accidente
  • Program de lucru neregulat
  • Condiții psihologice grele
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: