Redactia.ro
Home » Știri » Cum poți afla câți bani ai în contul de pensie privată. Ce este, de fapt, Pilonul II de pensii

Cum poți afla câți bani ai în contul de pensie privată. Ce este, de fapt, Pilonul II de pensii

Cum poți afla câți bani ai în contul de pensie privată. Ce este, de fapt, Pilonul II de pensii

Iată cum poți afla câți bani ai în contul de pensie privată! Da, acest lucru este posibil și chiar vă puteți observa valoarea la zi a banilor acumulaţi în Pilonul II, cât şi istoricul contribuțiilor virate până acum!

Ce este Pilonul II de pensii

Pilon II de pensii este, de fapt, o pensie privată care reprezintă un venit suplimentar pensiei de la stat. De aceasta beneficiază direct toate persoanele sub vârsta de 35 de ani, dar pot opta și persoanele de până la 45 de ani. Totodată trebuie să știți că pensia privată nu se pierde. Aceasta se poate inclusiv moșteni:

„Persoanele sub 35 de ani pot sa adere la un fond de pensii privat, la prima angajare, sau vor fi repartizate aleatoriu in primele patru luni de la prima plata a contributiilor de asigurari sociale. Angajatii intre 35-45 de ani pot face acest lucru optional. Pilonul II este accesibil si persoanelor care nu au un loc de munca, dar care au un contract pe baza caruia se platesc contributii de asigurari sociale în sistemul public. Orice persoana care contribuie sau/si in numele careia s-au platit contributii la un fond de pensii administrat privat are un drept viitor la o pensie privata.

In prezent, aproape 8 milioane de romani contribuie la fondurile de pensii private Pilon II. Aici, banii lor sunt investiti pana la varsta pensionarii sau mai devreme, in caz de invaliditate, ori deces. Daca participantul beneficiaza de pensie de invaliditate pentru afectiuni care nu ii mai permit sa munceasca, acesta are dreptul sa primeasca contravaloarea banilor stransi in contul sau de Pilon II.

Nici macar in caz de deces banii nu se pierd. Ei se mostenesc in situatia in care decesul participantului are loc inainte ca acesta sa solicite deschiderea dreptului la pensie. Automat, mostenitorii directi dobandesc calitatea de beneficiari”, potrivit apapr.ro.

80.000 de romani au incasat deja pensia privata

În România există peste 80.000 de persoane care au beneficiat deja de pensia privata de la Pilonul II, din totalul de 8 milioane de români, beneficiari activi din momentul de față.

„Pana in prezent (noiembrie 2022), peste 80.000 de romani au incasat deja pensia privata de la Pilonul II, sumele totale atingand 1 miliard de lei! Suma medie primita in anul 2022 (primele 8 luni) este de aproape 16.900 de lei. Altfel spus, sistemul de pensii dovedeste ca este solid chiar si intr-o perioada de turbulente economice si scaderi pe pietele financiare.

Pe langa banii din fondurile de pensii private, care au avut pana acum rezultate foarte bune, administratorii tin si un provizion tehnic, adica sume de rezerva, constituite din comisioanele incasate în timp. Azi, aceste sume de rezerva sunt in valoare de 910 milioane de lei, pregatite sa compenseze orice eventuale pierderi, daca este cazul. Pana in prezent, insa (a doua jumatate a anului 2022), administratorii au folosit doar 0,14 milione de lei din aceasta rezerva de 910 milioane, semn ca fondurile de pensii fac plati fara probleme din castigurile generate prin investitii”, conform aceleași surse.

Verifică-ți pensia privată

În România există șapte administratori de fonduri de pensii private obligatorii:

  • Aegon Pensii,
  • Allianz Țiriac Pensii Private,
  • BCR Pensii,
  • BRD Pensii,
  • Generali Pensii,
  • Metropolitan Life Pensii
  • NN Pensii.

Cei care nu știu la care dintre acestea sunt participanți pot afla în orice moment completând cu numele şi CNP-ul acest formular de pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară: https://data.asfromania.ro/scr/adeziuniFP.

Toţi administratori de pensii de la Pilonul II au propria platformă online unde oricine își poate verifica contul de pensie privată. Portalurile sunt centralizate aici: https://apapr.ro/pensii-private/verifica-pensia, dar se găsesc și pe site-urile proprii ale administratorilor. Aici sunt vizibile atât valoarea la zi a banilor acumulaţi în Pilonul II, cât şi istoricul contribuțiilor virate până acum, punctează sursa citată.

 

Sursa foto: magazinsalajean.ro/

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: