Redactia.ro
Home » Știri » Cum poți avea bani la pensie, fără a depinde de stat. Un consultant financiar a spus totul

Cum poți avea bani la pensie, fără a depinde de stat. Un consultant financiar a spus totul

Când poți ieși la pensie anticipat și ce acte îți trebuie? Tot ce trebuie să știi în 2024

Într-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN, Alexandru Chirilă, consultant financiar, a explicat strategiile necesare pentru a ne asigura o bătrânețe liniștită și independentă din punct de vedere financiar. Acesta a subliniat importanța planificării timpurii a pensiei și a oferit sfaturi valoroase pentru gestionarea eficientă a resurselor financiare.

Importanța planificării timpurii a pensiei

Alexandru Chirilă a început prin a exprima regretul că nu a început să-și pună problema pensiei încă de la vârsta de 18 ani. El a subliniat că fiecare persoană ar trebui să înceapă să se gândească la pensie din primele momente în care are venituri.

Mie îmi pare rău că nu mi-am pus întrebarea despre pensie la 18 ani și cred că ar trebui să ne gândim la pensie încă din primele momente în care avem venituri. Pensia este un drum cu un singur sens. Este unul inevitabil și am conștientizat că acest drum mă încearcă și pe mine în urmă cu patru ani, când am înțeles că speranța de viață a populației crește”, a explicat Chirilă.

Consultantul financiar a subliniat că, în contextul creșterii speranței de viață, sistemul actual de pensii trebuie să susțină plăți pentru perioade mai lungi de timp. În România, vârsta medie de viață este de aproximativ 75 de ani, dar aceasta poate varia în funcție de ADN-ul personal. „Eu am bunici care au trăit în medie 90 de ani. Deci mă aștept ca de la cei 65 de ani până la o medie de 90 de ani, aproximativ 25 de ani să o duc din pensie”, a spus Chirilă.

Provocările sistemului de pensii și soluții alternative

Un alt aspect important evidențiat de Chirilă este sustenabilitatea sistemului de pensii. „Din ce în ce mai puțini angajați susțin din ce în ce mai mulți pensionari. Ceea ce în perioada comunistă nu se întâmpla. În 2050, studiile arată că sistemul actual de pensie nu va mai fi sustenabil”, a avertizat el. Înțelegând aceste mecanisme, Chirilă a decis să nu depindă de stat pentru pensia sa și să nu fie o presiune pentru sistemul de pensii publice.

Eu am spus că nu vreau să fiu la mâna statului și să fiu o presiune pentru stat, pentru ca statul la vremea respectivă să-mi spună că nu îmi poate plăti pensia sau că stilul meu de viață depinde de capacitatea lui de a plăti pensia. Eu nu vreau treaba asta”, a afirmat el. În loc să aștepte ajutorul statului, Chirilă a optat să preia controlul asupra propriei sale pensii.

Strategii de investiții și economisire

Chirilă a oferit câteva sfaturi practice pentru a ne asigura o pensie independentă și sigură. „Trebuie să facem în primul rând un audit personal asupra veniturilor, cheltuielilor și cât poți să economisești. Mai departe, eu folosesc un site prin care îmi calculez dobânda compusă, în care am câteva input-uri. Resurse inițiale, resurse pe care le pot aloca lunar, randament pe care îl aștept și taxe și impozite. De aici îmi construiesc un business plan, astfel încât, într-o perioadă de X ani, voi ști încotro mă îndrept. Ăsta este primul pas să construiesc strategia din punct de vedere matematic”, a explicat el.

În ceea ce privește investițiile, Chirilă a subliniat importanța diversificării și utilizării instrumentelor sigure, cum ar fi indicii bursieri și obligațiunile. „Cel mai safe este benchmark-ul, indicii bursieri, așa cum am spus, în România există BET, în Statele Unite sau în Europa există alți indici, dar toți sunt replicați prin diverse ETF-uri. Există oportunitatea în ciclurile cu dobânzi crescute și în obligațiuni, unde și Guvernul a oferit dobânzi, cupoane pe obligațiuni între 6 și 8 la sută”, a spus Chirilă.

Consultantul financiar a evidențiat și importanța utilizării eficiente a depozitelor bancare și a lichidităților disponibile. „Avem foarte mulți români cu depozite mai mari de 100.000 de euro, cred că sunt peste 60.000 de români cu depozite mai mari de 100.000 de euro, cu depozite bancare de 3-5% anual, sunt bani care zac efectiv, fără a fi rulați cu adevărat în economie. Și să nu uităm faptul că antreprenorii au nevoie de lichiditate, antreprenorii au nevoie de finanțare, și din ce în ce mai mulți antreprenori au ieșit pe burse cu vânzare de obligațiuni”, a concluzionat Alexandru Chirilă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: