Redactia.ro
Home » Știri » Cum poţi circula şi iarna cu cauciucurile de vară. Chiar Codul Rutier îţi permite acest lucru

Cum poţi circula şi iarna cu cauciucurile de vară. Chiar Codul Rutier îţi permite acest lucru

Cauciucuri de iarna

Codul Rutier le permite șoferilor să utilizeze anvelope de vară și în lunile de iarnă, cu condiția respectării unor reguli specifice. Totuşi, specialiștii recomandă utilizarea exclusivă a anvelopelor de iarnă în sezonul .

Toate anvelopele marcate cu literele M și S (M+S, M.S. sau M&S) trebuie să îndeplinească cerințele de utilizare specificate în legislația rutieră națională.

Dacă nu e zăpadă, poţi circula cu cauciucurile de vară

Până în anul 2011, șoferii erau obligați să circule cu anvelope de iarnă din luna noiembrie până la final de martie. Prin OUG 5/2011, această lege a fost modificată. Iar noul text al legii permite conducătorilor auto să circule și iarna cu anvelope de vară.

Dar, dacă șoseaua este uscată, atunci șoferii pot circula pe orice drum, indiferent de sezon, cu cauciucurile de vară.

Prin OUG 5/2011, această lege a fost modificată. Iar noul text al legii permite conducătorilor auto să circule și iarna cu anvelope de vară, cu condiția ca vehiculul să nu circule pe drumuri acoperite de gheață, zăpadă sau polei fără anvelope de iarnă.

Cum verifici uzura anvelopelor

Un alt aspect important este uzura anvelopelor, indiferent de tipul acestora. Șoferii pot primi amenzi de până la 3.300 de lei dacă circulă cu anvelope uzate, indiferent de tip.

Aceeași sancțiune se aplică șoferilor care folosesc anvelope de vară pe drumuri acoperite de zăpadă, gheață sau polei. Verificarea nivelului de uzură al anvelopelor poate fi realizată prin simpla examinare vizuală, fără echipamente specializate.

Principala indicatoare a uzurii este înălțimea profilului anvelopei, iar o înălțime mică în timpul iernii poate afecta aderența și controlul mașinii.

Este recomandat ca banda de rulare a unei anvelope noi să aibă între 9-11 mm, iar atunci când se atinge nivelul minim, anvelopa trebuie înlocuită.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: