Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Cum să demonstrezi vechimea în muncă atunci când cartea de muncă lipsește și angajatorul nu mai este în activitate? Este o informație esențială pentru milioane de români

Cum să demonstrezi vechimea în muncă atunci când cartea de muncă lipsește și angajatorul nu mai este în activitate? Este o informație esențială pentru milioane de români

Cum poți cumpăra ani de vechime în muncă

Cum să dovedești vechimea în muncă dacă ai rămas fără cartea de muncă și angajatorul nu mai operează? Această informație este vitală pentru mulți români, oferind suport esențial în procesul de pensionare.

Dacă te confrunți cu pierderea cărții de muncă și dispariția angajatorului, există soluții pentru a-ți valida vechimea. Un instrument cheie în acest sens este adeverința de vechime, un document esențial care, din 28 noiembrie 2016, trebuie furnizat de angajatori la încheierea raportului de muncă. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amenzi între 100 și 3000 de lei.

Angajații pot solicita această adeverință, iar angajatorii au termen de 15 zile pentru emiterea ei. În plus, începând cu 2011, evidența muncii se ține electronic prin intermediul registrului Revisal, accesibil online. Conform Codului Muncii, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfășurată, durata acesteia, salariul și vechimea în muncă, la cererea oricărui salariat sau fost salariat.

În situația în care angajatorul nu mai poate furniza adeverința de vechime din motive obiective, solicitarea poate fi adresată inspectoratului teritorial de muncă din zona de activitate a firmei, contra unei taxe de 20 de lei/document.

Dacă te afli în imposibilitatea de a obține documentația necesară din cauza absenței cărții de muncă și a inexistenței angajatorului, justiția poate oferi o soluție. Înalta Curte a decis că, în astfel de cazuri, casa de pensii poate fi chemată în instanță pentru a emite deciziile de pensie pe baza datelor ce atestă perioadele de cotizare, iar hotărârea judecătorească devine un document valid pentru recunoașterea vechimii.

În situații în care nu există dovezi directe ale vechimii în muncă, este posibilă acționarea în justiție a deținătorului arhivei pentru obținerea unei adeverințe constatatoare a raportului de muncă. Astfel, chiar și în absența cărții de muncă, procesul de recunoaștere a vechimii și obținerea beneficiilor pentru pensionare rămâne accesibil. Această metodologie reprezintă un suport crucial pentru toți cei care se pregătesc să intre în etapa pensionării, asigurându-le accesul la drepturile meritat câștigate pe parcursul vieții active.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini