Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cum să te bronzezi fără riscuri? Ghidul complet pentru o vară sigură și sănătoasă

Cum să te bronzezi fără riscuri? Ghidul complet pentru o vară sigură și sănătoasă

În sezonul cald, bronzul este unul dintre cele mai dorite efecte ale expunerii la soare. Totuși, multe persoane subestimează riscurile asociate cu expunerea necontrolată la razele ultraviolete (UV), care pot duce la arsuri solare, insolație și chiar afecțiuni mai grave, cum ar fi cancerul de piele. Medicul român Tudor Ciuhodaru ne oferă un ghid esențial pentru a obține un bronz sănătos, evitând riscurile.

Cum să te bronzezi fără riscuri

Primul principiu fundamental este expunerea progresivă la soare. Medicul Tudor Ciuhodaru recomandă ca fiecare sesiune de plajă să fie limitată la intervale de 20 de minute, asigurându-se că fiecare parte a corpului nu este expusă mai mult de cinci minute consecutiv. Intervalul orar de evitat este între 10:00 și 16:00, atunci când radiațiile UV sunt cele mai intense.

Atunci când ne aflăm la mare sau la piscină, trebuie să fim conștienți de faptul că apa și nisipul amplifică efectul radiațiilor solare. Ciuhodaru subliniază că „statul în apă nu vă protejează de arsuri! Dimpotrivă, amplifică efectele nocive ale razelor ultraviolete.” Acest aspect este esențial de reținut pentru a preveni arsurile solare și insolația, chiar și atunci când ne simțim răcoriți de apa mării sau a piscinei.

„De la plajă la urgențe. Cum să NU te arzi la soare. Apă, aer și răcoare – sunt 3 reguli importante pentru a evita insolațiile, arsurile solare sau epuizarea termică.

Atenție, au apărut primele paciente cu arsuri solare. (Mic) ghid pentru toți cei ce vor să se bronzeze fără riscuri. Până când noțiunile de prim ajutor vor fi predate în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în parlament) e bine de știut:
10 reguli simple:
1. Expunerea la soare trebuie făcută progresiv, în cicluri de 20 de minute, câte 5 minute pentru fiecare parte a corpului, evitând intervalul orar 10-16.
2. Dacă sunteți la piscină sau la mare e bine de știut că apa și nisipul amplifică efectul radiațiilor solare.
3. Bronzarea nu conferă niciun mecanism de protecţie faţă de efectele radiaţiilor ultraviolete.
4. Întreruperea repetată a expunerii la soare influenţează doar confortul termic şi nu efectele negative ale ultravioletelor ce sunt de tip cumulativ.
5. Statul în apă nu vă protejează de arsuri! Statul în apă duce chiar la amplificarea efectelor nocive ale razelor ultraviolete şi chiar dacă avem confort termic arsurile solare şi insolaţia se instalează cu ușurinţă.
6. Aplicați în mod repetat loțiunile de plajă pentru a asigura un ecran protector. Formula ,,este bine puțin mai mult decât ar trebui” este cea care vă asigură că veți beneficia de factorul de protecție care este menționat pe etichetă.
7. Puteți utiliza geluri sau spray-uri iar dacă aveți tenul gras căutați formule noncomedogenice. Verificați factorul de protecție solară, menționat pe ambalaj (SPF protection factor), ce trebuie să fie cu atât mai mare cu cât pielea e mai deschisă la culoare și intensitatea expunerii la radiațiile solare mai mare. Persoanele cu piele sensibilă trebuie să folosească în primele zile de expunere creme de fotoprotecţie cu SPF minim 50 putând apoi trece la un indice mai mic, respectiv 25.
8. Soluțiile vor fi aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a asigura pătrunderea optimă în piele și la fiecare ieșire din apă. Produsele rezistente la apă sau transpirație asigură în apă o protecție de minim 40 de minute pentru radiațiile ultraviolete iar dacă sunt aplicate corect durata protecției ajunge și până la 80 de minute.
9. Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici), neașteptând apariția senzației de sete, adică un pahar la 15-20 minute. Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare întrucât sunt diuretice – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei.
10. Prezentarea tardivă la spital sau tratamentele improvizate în arsuri precum aplicarea de iaurt, ulei, sare, miere pot complica evoluția și se pot solda cu sechele de ordin estetic.
Rețineți (!!!) Protecție, răcoare, hidratare – sunt cele 3 măsuri importante pentru a evita insolațiile și arsurile solare.”, a scris medicul Tudor Ciuhodaru , a scris medicul pe pagina de Facebook.

Protecția solară și aplicarea corectă a loțiunilor

Utilizarea corectă a loțiunilor de protecție solară este crucială pentru a preveni arsurile. Este recomandat să aplicăm generos loțiunile de plajă pentru a asigura un ecran protector eficient. Loțiunile trebuie aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a permite absorbția optimă în piele și trebuie reaplicate după fiecare ieșire din apă. Produsele rezistente la apă oferă protecție timp de 40 până la 80 de minute în apă, dacă sunt aplicate corect.

Pentru persoanele cu piele sensibilă, este esențial să folosească loțiuni cu un factor de protecție solară (SPF) de minim 50 în primele zile de expunere, urmând ca, ulterior, să treacă la produse cu SPF mai mic, dar nu sub 25. De asemenea, trebuie să se acorde atenție produselor utilizate: persoanele cu ten gras ar trebui să opteze pentru formule noncomedogenice pentru a evita blocarea porilor și alte probleme dermatologice.

Hidratarea corectă

Hidratarea adecvată este un alt aspect vital. Tudor Ciuhodaru recomandă consumul a 1,5-2 litri de lichide pe zi. Apa, sucurile naturale de fructe și ceaiurile călduțe (soc, mușețel, urzici) sunt cele mai indicate. Se recomandă evitarea băuturilor ce conțin cofeină sau zahăr în cantități mari, deoarece acestea sunt diuretice și pot deshidrata organismul. Este important să se bea un pahar de lichide la fiecare 15-20 de minute pentru a menține un nivel optim de hidratare.

În cazul în care apar arsurile solare, este crucial să evităm tratamentele improvizate, cum ar fi aplicarea de iaurt, ulei, sare sau miere, care pot agrava situația și pot conduce la complicații estetice sau medicale. În astfel de cazuri, este important să se solicite asistență medicală profesionistă cât mai curând posibil.

Bronzarea poate fi o activitate plăcută și sănătoasă dacă se respectă anumite reguli de bază. Expunerea progresivă la soare, utilizarea adecvată a loțiunilor de protecție solară, hidratarea corectă și evitarea tratamentelor improvizate sunt elemente esențiale pentru a obține un bronz uniform și sănătos fără a risca sănătatea pielii. Ascultând sfaturile medicului Tudor Ciuhodaru, ne putem bucura de soare în siguranță și ne putem proteja pielea pe termen lung. Fie ca vara aceasta să fie nu doar plină de soare, ci și de sănătate și responsabilitate.

Sursa foto: cdn2.mattca.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: