Redactia.ro
Home » Știri » Cum să verifici acreditarea grădiniței sau creșei pentru copilul tău

Cum să verifici acreditarea grădiniței sau creșei pentru copilul tău

Cum să verifici acreditarea grădiniței sau creșei pentru copilul tău

În perioada 27 mai – 14 iunie, părinții își pot înscrie copiii la grădinițe și creșe, având posibilitatea de a depune o cerere cu trei opțiuni la instituțiile alese. Este esențial să te asiguri că grădinița sau creșa la care vrei să îți înscrii copilul este acreditată, pentru a garanta un mediu sigur și de calitate pentru educația timpurie a acestuia. Ministerul Educației a publicat un ghid pentru a ajuta părinții în acest proces.

Cum să verifici acreditarea grădiniței sau creșei pentru copilul tău

Vârsta potrivită pentru înscriere

Conform ghidului Ministerului Educației, copiii cu vârste între 3 luni și 3 ani pot fi înscriși la creșe, iar cei cu vârste între 3 și 6 ani la grădinițe.

Pași pentru verificarea acreditării

 1. Consultă listele oficiale: Verifică site-urile inspectoratelor școlare județene pentru listele cu grădinițele acreditate. Lista grădinițelor particulare care au autorizație de funcționare provizorie poate fi consultată și ea.
 2. Asigură-te că grădinița îndeplinește criteriile de acreditare:
  • Autorizație sanitară și de securitate la incendiu: Grădinița trebuie să aibă toate autorizațiile necesare pentru a funcționa în siguranță.
  • Calificările educatoarelor: Personalul educativ trebuie să dețină studiile și calificările necesare pentru a se ocupa de copii.
  • Curriculum național: Procesul educațional trebuie să respecte curriculumul național, asigurând o educație conform standardelor.

Procesul de acreditare

Acreditarea este realizată de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP). Grădinițele trec printr-o evaluare externă pentru a obține această acreditare. Autorizația de funcționare provizorie este primul pas și este acordată înainte de începerea activității. Acreditarea completă se acordă după 3-4 ani de funcționare, de obicei după absolvirea primei promoții de copii, dar nu mai târziu de doi ani de la această absolvire.

Monitorizarea continuă

Grădinițele acreditate fac parte din sistemul național de învățământ și sunt supuse unor inspecții periodice de către ARACIP. La fiecare cinci ani, grădinițele sunt evaluate pentru a primi un atestat de calitate, asigurând astfel conformitatea continuă cu normele legale și standardele educaționale, potrivit Edupedu.

Factori de luat în considerare la alegerea grădiniței

Când alegi grădinița potrivită, ține cont de următoarele aspecte:

 • Apropierea de casă: Este ideal ca grădinița să fie aproape de locuință pentru a reduce timpul de deplasare.
 • Programul de funcționare: Alege între grădinițele cu program normal (dimineața) și cele cu program prelungit (inclusiv după-amiaza).
 • Programele educaționale: Verifică modul de organizare a spațiului de joacă, mărimea curții, structura programului zilnic și opționalele disponibile (limbă străină, sport, instrument muzical etc.).
 • Meniul copiilor: Asigură-te că meniul este sănătos și adecvat pentru copii.
 • Calificările educatoarelor: Verifică dacă personalul are pregătirea necesară.
 • Costurile: În cazul grădinițelor private, ia în considerare taxa de școlarizare și alte costuri asociate, cum ar fi mesele și activitățile extracurriculare.

Prin urmarea acestor pași și considerente, poți fi sigur că vei alege cea mai bună opțiune pentru educația și siguranța copilului tău.

România a făcut un pas important spre promovarea egalității de gen prin extinderea concediului paternal, un demers care are ca scop creșterea implicării taților în îngrijirea copiilor lor. Noua măsură, care dublează durata concediului paternal de la o lună la două luni, este menită să sprijine familiile și să asigure o distribuție mai echitabilă a responsabilităților parentale.

Concediul paternal s-a dublat

Anterior, tații din România aveau dreptul la un concediu paternal de o lună. Odată cu noile modificări, această perioadă a fost extinsă la două luni. Această schimbare semnificativă vine cu scopul de a facilita implicarea activă a taților în primele luni de viață ale copilului. Prin prelungirea concediului paternal, autoritățile își propun să încurajeze un echilibru mai bun între viața profesională și cea de familie, încurajând totodată împărțirea echitabilă a responsabilităților între părinți.

Cu toate acestea, extinderea concediului paternal a generat discuții și întrebări printre părinții aflați în concediu de creștere a copilului. Părintele care nu se află în concediu trebuie să fie pregătit să își asume responsabilitățile de îngrijire a copilului pentru cele două luni suplimentare. În caz contrar, părintele aflat în concediu trebuie să revină la muncă la 1 an și 10 luni de la nașterea copilului. După această perioadă de doi ani, părintele nu mai beneficiază de stimulentul de inserție.

O preocupare majoră pentru părinți a fost incertitudinea legată de perioada în care cele două luni de concediu paternal trebuie să fie luate. Pentru a beneficia de stimulentul de inserție, părintele trebuie să revină la muncă cu cel puțin două luni înainte de termenul maxim de doi ani. Raul Giuglea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, a subliniat importanța acestei perioade de două luni, explicând că aceasta permite celuilalt părinte să își împartă în mod egal timpul cu soțul sau soția, beneficiind de 85% din veniturile obținute anterior.

Cum pot primi tații o indemnizaţie de 650 de lei dacă stau acasă cu copilul

Noua ordonanță prevede și acordarea unei indemnizații de 650 de lei pe lună pentru tații care stau acasă cu copilul. Acest stimulent se acordă pentru o perioadă de șase luni, oferind un sprijin financiar suplimentar familiilor. Măsura este menită să promoveze implicarea ambilor părinți în creșterea și îngrijirea copilului, contribuind astfel la consolidarea legăturilor familiale și la reducerea violenței domestice.

Este de menționat că, în cazul în care tatăl nu îndeplinește condițiile pentru concediul de creștere sau familia este monoparentală, mama poate depune documentele necesare și poate primi indemnizația de 650 de lei pentru luna tatălui, menținând astfel cuantumul beneficiului.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: