Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cum se fac cozonacii moldovenești din aluat opărit

Cum se fac cozonacii moldovenești din aluat opărit

Cum îți cureți baia cu ajutorul bicarbonatului de sodiu (1)

Cozonacii sunt un desert absolut gustoși și în timpul sărbătorilor pascale sau sărbătorilor de iarnă, aceștia nu lipsesc de pe masa oamenilor.

Reteța de preparare a cozonacilor nu este una simplă dar nici complicată. Pașii trebuie realizați cum trebuie pentru a putea garanta un rezultat foarte bun și delicios.

Totodată, secretul obținerii unor cozonaci delicioși nu stă în numărul de ingrediente, ci mai degrabă în urmarea corectă a pașilor de preparare.

Cum se fac cozonacii moldovenești din aluat opărit

Cozonacii trebuie preparați cu grijă și cu multă plăcere. Trebuie mențioant faptul că orice rețetă preparată, nu va avea un rezultat bun dacă aceasta nu va fi făcută cu plăcere.

Ingrediente pentru realizarea a doi cozonaci moldoveneşti:

-Făină-1,2 kilograme;
-Drojdie-80 de grame;
-Ouă-cinci bucăţi;
-Unt-100 de grame;
-Lapte-500 de mililitri;
-Zahăr-250 de grame;
-Ulei-100 de mililitri;
-Zahăr vanilat-3,4 plicuri;
-Esenţă de rom-20-25 mililitri;
-Puţină coajă de lămâie;
-Miez de nucă-500 de grame;
-Cacao-50 de grame;
-Puţină scorţişoară.

Mod de preparare cozonaci moldovenești

Pentru început se cerne făina, se separă gălbenușurile de albuș de ou și se rade coaja de lămâie. Apoi se pune drojdia într-un lighean din plastic, se pune făina, gălbenușul de ou, untul topit și se frământă aluatul timp de 15 minute, după care se adaugă uleiul.

Se lasă aluatul acoperit cu un prosop la crescut în lighean și se bate albușul de ou până se face ca o spumă, se amestecă cu miezul de nucă măcinat, cu zahărul, cacao și esența de rom.

După ce aluatul și-a dublat volumul în vasul în care s-a pus la dospit, se împarte în două și se unge masa de ulei sau unt topit. Se bate aluatul cu mâna și se pune amestecul rezultat din albușul de ou, miezul de nucă și aromele adăugate.

După ce cozonacii sunt scoși din cuptor, nu se țin unii lângă alții pentru că se cruzesc și nu se scot din tavă până nu se răcesc.