Redactia.ro
Home » Știri » Cum se face, de fapt, proba pentru trichineloză atunci când sacrifici un porc

Cum se face, de fapt, proba pentru trichineloză atunci când sacrifici un porc

trichineloza la om

Sezonul sacrificării porcilor se apropie, așa că este necesar să știm cum putem să ne ferim să ne îmbolnăvim de trichineloză. Iată ce trebuie să facem, după ce am sacrificat porcul din gospodărie.

Ce să faci după tăierea porcului

Este un risc foarte ridicat de a lua trichineloză, dacă după tăierea porcului carnea se consumă imediat, fără verificări. Aceasta poate fi o boală extrem de gravă, așa că mai bine o prevenim, decât să o tratăm. Așadar, după ce tăiem porcul, este cel mai bine să ducem o mostră pentru analiză, să ne asigurăm acesta nu are trichineloză și este sigur pentru consum.

„Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru că acesta va verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, va da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate, va asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi pentru a obţine o carne de calitate şi cu un gust mai bun. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului”, arată ANSVSA.

Cum se manifestă boala la om

Totuși, un lucru foarte important de știu este cum se manifestă, de fapt, trichineloza la om.

„Boala, la om se manifestă prin : febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoţite de edeme ale fetei „boala capetelor umflate”. Trichineloza la om poate fi tratată, reuşita tratamentului fiind condiţionată în primul rând de rapiditatea stabilirii diagnosticului”, a transmis medicul Ioan Viorel Penţea, Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu.

Cum trebuie să conțină proba dusă la analiză

Iată ce trebuie să conțină proba dusă la analiză, la medicii veterinari:

„Carnea provenită de la porcii crescuţi în gospodăriile individuale poate fi utilizată numai pentru consum familial, în exploataţia de origine, după efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic, la sediul circumscripţiilor sanitare veterinare care funcţionează în municipiile, oraşele şi comunele judeţului, fiind interzisă comercializarea acesteia, inclusiv în unităţile autorizate sanitar veterinar;

Pentru efectuarea examenului se  prezintă o probă de cca. 100 – 200 grame de carne recoltată din pilierii diafragmatici (baiera unturii) din diafragmă (iepurele) muschiuleţi, muşchii limbii şi muşchii intercostali”, a mai spus specialistul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: