Lichiorul de ouă este o băutură tradițională, care combină ouă bătute, zahăr, smântână sau lapte și se servește, de obicei, în perioada sărbătorilor de iarnă. Această băutură este nelipsită din multe case în timpul Crăciunului și poate fi preparată cu ușurință acasă.
Cunoscută în toată lumea, lichiorul de ouă este o băutură de Crăciun cu o istorie îndelungată. Cu rădăcini englezești din secolul al XIII-lea, a fost inițial o băutură destinată aristocrației și a devenit treptat o tradiție în America colonială. Prepararea acestui lichior este rapidă și simplă! Iată cum poți să-l prepari acasă.
Ingrediente
- 1 cană de lapte
- 1 cană smântână
- 3/4 cană zahăr
- 1 bob de vanilie (despicat pe lungime)
- 5 gălbenușuri
- 1/2 cană de vodcă
- 1/2 cană de coniac
Mod de preparare
Începe prin a încălzi laptele, smântâna, zahărul și bobul de vanilie la aproximativ 70 de grade Celsius (poți folosi un termometru pentru a măsura temperatura). Într-un alt vas, bate gălbenușurile. Apoi, adaugă câteva linguri de lapte fierbinte peste gălbenușuri și amestecă rapid, scrie cancan.ro.
Încorporează amestecul de gălbenușuri în laptele încălzit, amestecând constant cu un tel. Poți folosi și un blender pentru acest pas. Continuă să amesteci la foc mic, menținând temperatura la aproximativ 70 de grade C, timp de 5-10 minute. După ce s-a răcit puțin, ia amestecul de pe foc și adaugă vodka și coniacul, amestecând bine. Strecoară lichiorul printr-o sită într-o ceașcă mare de măsurare sau printr-o pâlnie într-o sticlă curată. Lasă-l la frigider peste noapte înainte de a-l servi în cupe mici. De asemenea, îl poți folosi și în cocktailuri.
Istoria lichiorului de ouă
Lichiorul de ouă a fost foarte apreciat în coloniile americane, iar George Washington avea propria rețetă.
Coloniștii britanici au adus băutura din Anglia în Statele Unite, unde a căpătat rapid popularitate. În perioada colonială, s-a adăugat rom la rețetă, precum și whisky, coniac și alte băuturi spirtoase, creând diverse variante ale lichiorului care sunt populare și astăzi.
Se spune că George Washington ar fi avut o rețetă proprie de lichior de ouă, care conținea brandy, whisky de secară, rom jamaican și sherry, iar doar cei mai curajoși invitați aveau ocazia să o încerce. Totuși, conform „The Old Farmer’s Almanac” și bibliotecarilor de la Mount Vernon, nu s-a găsit nicio rețetă de eggnog în arhiva familiei Washington.
În întreaga lume, acest lichior are diverse variante. În Polonia, comunitățile evreiești au tradiția de a prepara kogel mogel. În Germania, eierlikör este un lichior de ou popular, făcut în casă. În Puerto Rico, se adaugă suc sau lapte de cocos la rețetă, iar băutura se numește coquito. În Mexic, eggnog-ul s-a transformat în rompope, o băutură cu scorțișoară mexicană, vanilie și rom sau alcool de cereale. În Peru, lichiorul de ouă este preparat cu brandy peruvian, pisco.