Redactia.ro
Home » Știri » Cum se stabilește cursul valutar BNR

Cum se stabilește cursul valutar BNR

Cum se stabilește cursul valutar BNR

Cursul valutar BNR de schimb a devenit deja mit popular în țara noastră, din decembrie ’89 până în prezent. Practic el este una dintre categoriile financiare cele mai cunoscute de către români. E privit cu simpatie de unii și cu repulsie de alții.

A devenit principalul reper în economia românească.

Rolul Băncii Centrale este de atenuare a mişcărilor excesive care pot apărea pe piaţa valutară şi pe cea monetară interbancară. Asta în condiţiile în care noile măsuri intrate în vigoare la începutul acestui an schimbă datele pe cele două pieţe, astfel încât se caută noi niveluri de echilibru.

În luna ianuarie Banca Națională a României a anunțat un curs de referință de 4,67 lei/euro, 4,05 lei/dolar, 4,15 lei/franc elevețian. A fost pentru prima dată când euro atinge cea mai mare valoare din istorie în fața monedei naționale.

Cum se calculează un curs valutar și ce înseamnă un curs BNR

Cursul valutar este stabilit pentru toate monedele de circulație internațională, iar cele de interes sunt euro, dolar, lira, lira elvețiană.

Fiecare curs este comunicat de Banca Nașională a României  în fiecare zi bancară, în jurul orei 13. Acesta este valabil pentru ziua următoare, implicit pentru toate tranzacțiile care urmează să fie făcute în ziua următoare.

Există un curs cotat permanent, de-a lungul întregii zile lucrătoare, pe așa numita piață valutară interbancară. Participă toate băncile autorizate, pentru a își regla nevoile de valută.

De asemenea există un curs BID, care este un curs al ofertei și respectiv un curs ASK, al cererii, care se află de obicei la o distanță de mai puțin de un ban unul de celălalt.

La ora 13.00, BNR citește cursul ASK, pentru perechea euro/leu.  Dacă punctul exact în care se află leul i se pare că este mai degrabă o extremă și nu reflectă evoluția de peste zi, BNR va alege oricare moment din ora premergătoare.

Odată ce anunță reperul față de euro, BNR ia direct de pe piața internațională cotațiile celorlalte valute față de euro și face așa numitul CROSS, adică raportarea față de leu.

Citește și: Alocații 2019 – vor fi majorate

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini