Redactia.ro
Home » Știri » Cum va dispărea pandemia? Explicațiile medicului infecționist Adrian Marinescu

Cum va dispărea pandemia? Explicațiile medicului infecționist Adrian Marinescu

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”, consideră drept o veste bună ceea ce a transmis Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite: persoanele vaccinate nu se îmbolnăvesc și nu transmit virusul. Medicul infecționist consideră importante măsurile de prevenție anti-Covid, deoarece ajută la stoparea pandemiei.

Cum va dispărea pandemia? Explicațiile medicului infecționist Adrian Marinescu

Medicul infecționist Adrian Marinescu spune că pentru îndepărtarea pandemiei este nevoie de vaccinare într-o proporție de 70% și de respectarea măsurilor de siguranță, în același timp.

„Pandemia nu se închide precum o ușă, dar vrem să o închidem într-un timp rezonabil, pas cu pas. Și atunci, am nevoie să mă vaccinez și am nevoie de măsurile de prevenție pentru ca virusul să dispară ușor-ușor din circulație. Este ceea ce-mi trebuie ca să pot să rezolv pandemia într-un interval de timp – n-o să-l precizăm de-acum, că e greu de spus, dar după părerea mea, pandemia se va închide transformând-o în focare de regiune sau în focare izolate și lucrul acesta va însemna o perioadă mai lungă de timp”, a arătat, miercuri seara, la Digi24, medicul infecționist.

Adrian Marinescu precizează că atunci când se va atinge procentul de 70% pentru imunizarea populației se vor putea adopta noi măsuri de relaxare. De altel, Adrian Marinescu a punctat faptul că nu trebuie să asociem dispariția pandemiei cu dispariția coronavirusului.

„Când mă refer că se va închide mă refer la faptul că imunizarea va fi la nivel de masă și probabil că 70 la sută din populația globului va fi imunizată și atunci clar că măsurile de relaxare vor veni. Când mă refer la regiuni, e posibil ca la un moment dat pandemia să spunem că s-a închis, dar să fie anumite regiuni unde o să mai avem cazuri. Lucrurile nu se pot închide dintr-odată. Altfel spus, închiderea pandemiei nu înseamnă că dispare infecția SARS-CoV-2. Facem diferența între a mai exista virusul și a fi pandemie. La un moment dat, cu siguranță nu va mai fi nevoie să purtăm mască”, a  mai explicat medicul Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu: ”Din toamnă ar trebui să fie o situație mult mai echilibrată”

Directorul ”Matei Balș” a spus și că în toamnă situația pandemiei ar trebuie să fie mai echilibrată, iar atunci când se va renunța la purtarea măștii, se va face treptat. Mai întâi în spațiile deschise și apoi în cele închise.

„Probabil că din toamnă ar trebui să fie o situație mult mai echilibrată decât acum. Momentul în care se va întâmpla să renunțăm la măsurile de prevenție e greu de spus și întrebarea e: vom renunța la purtarea măștii în spațiile închise? Nu, cred că întâi o să mergem cu spațiile deschise, o să o luăm treptat. Așa cum măsurile restrictive au venit pas cu pas, și cele de relaxare vor veni de asemenea”, a punctat Adrian Marinescu.

Marinescu: ”Următoarele două luni vor fi cu multe cazuri”

Medicul infecționist își face griji pentru următoarele două luni, deoarece ar putea avea un număr mare de cazuri.

”Următoarele două luni vor fi cu multe cazuri. Cam două luni o să fie grele de-acum. Nu m-aș gândi că e vorba de un vârf sau de un platou, m-aș gândi că sunt două luni cu presiune mare la nivelul spitalelor și mă aștept ca undeva după aceste două luni lucrurile să se așeze treptat și în momentul în care se termină vara, să fie în mod categoric mai bine decât acum”, estimează directorul medical al Institutului „Matei Balș”.