Redactia.ro
Home » Știri » Medicul Adrian Marinescu a spus ce trebuie să monitorizeze românii care se tratează acasă de COVID

Medicul Adrian Marinescu a spus ce trebuie să monitorizeze românii care se tratează acasă de COVID

Adrian Marinescu

Medicul infecționist, Adrian Marinescu a oferit noi detalii despre coronavirus. El a precizat că acesta se răspândește mult mai rapid decât în primul val, dar și că o persoană care alege să se trateze acasă, trebuie să se consulte cu medicul de familie.

Adrian Marinescu: ”Coronavirusul se transmite mai ușor decât în primul val”

Medicul infecționist, Adrian Marinescu, de la Spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș, a oferit noi detalii despre situația coronavirusului. Specialistul a subliniat rapiditatea cu care se răspândește acesta în al doilea val. De altfel, a spus că o persoană care alege să se trateze acasă de Covid-19, trebuie să se consulte cu doctorul de familie.

Adrian Marinescu a spus pentru Știrile Protv faptul că numărul mare de cazuri de coronavirus, la nivel global, din ultima vreme, este o dovadă că acesta se răspândește cu mai multă rapiditate decât în primul val.

”Este o veste bună și una mai puțin bună. Vestea bună este că nu sunt dovezi că e mai agresiv virusul la acest moment și că ar da mai multe forme severe, vestea mai puțin bună este că se transmite mai ușor decât în primul val, ceea ce explică de ce peste tot la nivelul mapamondului sunt mai multe cazuri. Dacă se transmite ușor, chiar la un procent relativ mic de forme severe, se va vedea la nivelul spitalelor” a spus medicul infecționist, Adrian Marinescu.

În ceea ce-i privește pe bolnavii de Covid-19, care optează pentru tratare la domiciuliu, specialistul este de părere că trebuie păstrată o legătură parmanentă cu doctorul de familie, chiar și telefonic.

„Cred că au nevoie de o evaluare făcută în primă fază la medicul de familie, sau orice medic cu care va lua o legătură, poate să fie și telefonic. Important e ca acel medic să-l orienteze și să realizăm dacă persoana respectivă are factori de risc, are vârstă avansată, și atunci trebuie să ajungă mai repede la spital, sau dimpotrivă, dacă situațiile acestea nu sunt, va putea să fie monitorizat de medicul de familie, dar atenție, monitorizare înseamnă că în perioada de două săptămâni, cât stă în izolare, ține legătura cu medicul de familie, dacă apar unele complicații, chiar dacă la acel care în urma evaluării reieșea că nu are factori de risc, să poată să intervină și să ajungă la spital”, a mai precizat Adrian Marinescu.

De asemenea, el a explicat că a cincea sau a zecea zi pot reprezenta perioada critică de îmbolnăvire cu coronavirus, pentru cei care aleg să se trateze acasă. De aceea, medicul infecționist recomandă utilizarea unui pulsoximetru pentru măsurarea saturației de oxigen. Astfel, bolnavul își va da seama câtă lipsă de aer are.

„Aș spune între a cincea și a zecea zi, deci practic când au trecut zece zile de la debut, probabilitatea e categoric mai mică dacă între timp s-a făcut și monitorizarea. Sfatul meu e să avem acasă un pulsoximetru, știu că s-a vorbit foarte des, alături de termometru, și să măsurăm saturația de oxigen, este foarte important pentru că în general nu ne vom da seama dacă avem o lipsă de aer suficient de repede, deci e mult mai bine să vedem saturația de oxigen, pentru că altfel s-ar putea să ne păcălim, să nu realizăm că avem o saturație mică și să ajungem prea târziu la spital”, a explicat Marinescu.

Și pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, medicul crede că nu trebuie să manifestăm stări de îngrijorare.

”Nu cred că ar trebui să ne temem, vom fi îngrijorați, bineînțeles, până la urmă avem o experiență bogată în aceste luni, însă vor fi niște sărbători care vor fi în suflet, dar făcute cu multă prudență, și vom face sărbătorile cu familia restrânsă, pentru că există un risc clar de transmitere dacă ne referim la cunoscuți și chiar cei din familia extinsă”, a mai transmis Adrian Marinescu.

În ultimele 24 de ore, au fost raportate 4207 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: