Redactia.ro
Home » Știri » Cum vom merge la spital după 15 mai. Regulile noi anunțate de Raed Arafat

Cum vom merge la spital după 15 mai. Regulile noi anunțate de Raed Arafat

Cum vom merge la spital după 15 mai. Regulile noi anunțate de Raed Arafat

În spitale vor exista noi reguli ce trebuie respectate de populație, după data de 15 mai, a anunțat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Spitalele vor avea reguli noi

Acesta a vorbit despre situația spitalelor din România, care au fost împărțite, după izbucnirea pandemiei de cornavirus, în două categorii: cele care tratează bolnavii infectați, adică spitalele COVID-19 și cele care se adresează tuturor, cu alte probleme de sănătate, adică spitalele non-COVID-19.

Raed Arfat a precizat că „spitalele nu au fost închise”, dar s-a stabilit o triere a cazurilor, astfel încât să fie cât mai puțini oameni la Unitatea de Primiri Urgențe, pentru că doar așa scade riscul de infectare.

După data de 15, da, răspunsul este că spitalele trebuie să primească, dar vor fi reguli. Sfatul meu: nu mergeți la UPU decât dacă aveți urgențe. În continuare este loc expus acolo. Și bineînțeles, la UPU se va face un pre-triaj și va fi o zonă pentru bolnavii cu febră, cu simptomatologie respiratorie”, a explicat Raed Arafat.

Cum vor merge oamenii la spital

Șeful DSU a explicat și cum se vor desfășura lucrurile în perioada următoare, în ceea ce privește vizitele la spital. El a spus că așteptarea la coadă este exclusă, așa că peste tot trebuie făcute programări sau măcar să existe o zonă, în care să nu fie mai mult de două sau trei persoane la rând.

La ambulatoriu trebuie eliminată așteptarea la grămadă. Mai degrabă trebuie să intre programarea. Te vede medicul, ai plecat, vine următorul. Eventual va fi o zonă de așteptare cu două sau trei persoane care așteaptă să intre, la o distanță semnificativă.
În spitale, dacă e un salon care avea cinci paturi, poate de acum va avea trei paturi și să fie distanța mai mare. Asta trebuie să stabilească epidemiologul spitalului”, a afirmat acesta.

Apoi, toate spitalele vor fi transformate pentru a face față atât cererii bolnavilor cu COVID, cât și celor cu alte afecțiuni.

Spitalele vor avea circuite, zone destinate bolnavilor cu COVID și alt probleme. Va fi foarte greu pe parcurs să păstrăm spitale COVID și non-COVID. Ulterior, fiecare spital va trebui să aibă zone în care un bolnav COVID pozitiv care altă problemă să poată fi tratat, a spus Arafat.

Pandemia de coronavirus afectează România încă din luna februarie, iar după 15 mai expiră starea de urgență din țara noastră, iar autoritățile iau măsuri în toate domeniile pentru a preveni răspândirea virusului.

Etichete: