Redactia.ro
Home » Știri » Cum vor fi vaccinați românii. Klaus Iohannis: ”La locul de muncă, centre fixe și mobile sau „drive-through”

Cum vor fi vaccinați românii. Klaus Iohannis: ”La locul de muncă, centre fixe și mobile sau „drive-through”

Președintele Klaus Iohannis a oferit noi detalii despre vaccinarea anti-coronavirus care va începe în primăvara anului 2021. Șeful statului a dezvăluit, luni, în urma unei ședințe cu reprezentanții MAI, MApN și ai Ministerului Sănătății, cum se va desfășura campania de vaccinare.

România, pregătită de vaccinare anti-covid

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în urma unei ședințe cu reprezentanții MAI, MApN și ai Ministerului Sănătății, cum va avea loc, în primăvara anului viitor, campania de vaccinare anti-coronavirus. Șeful statului a precizat că vaccinul se va administra etapizat populației: la locul de muncă, în centre special amenajate și inclusiv „drive-through”. De asemenea, președintele a spus că va exista un site special pentru derularea campaniei, iar vaccinul este unul sigur, informează Digi 24.

Mai mult, șeful statului a reamintit că personalul medical și persoanele cu forme severe de covid vor fi primii vaccinați.

Am discutat și despre necesitatea ca serviciile medicale de vaccinare să fie ușor accesibile pentru categoriile țintă, ceea ce implică un efort logistic și de transport în condiții sigure, adaptate caracteristicilor noului vaccin. Conform strategiei, din grupurile prioritare pentru vaccinare împotriva SARS-CoV2 fac parte: personalul din domeniul sănătății, tot personalul din domeniul sănătății, ca și cel din centre rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției și personalul din domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății”, a declarat Klaus Iohannis.

Vaccinare la locul de muncă și prin centre fixe și mobile

Totodată, președintele a spus că vaccinarea se va face treptat. Ea va avea loc la locul de muncă pentru persoanele din domeniul medical, iar ”prin centrele de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie și centre drive-through pentru celelalte categorii de populație”.

”Vaccinarea se va face etapizat, iar definirea etapelor de vaccinare și inițierea acestora vor fi stabilite în funcție de aprobarea, producția și alocarea unuia sau mai multor vaccinuri către fiecare țară, folosindu-se o procedură specifică în funcție de vaccin. Vaccinarea se va realiza la locul de muncă pentru personalul din domeniul sănătății și prin centrele de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie și centre drive-through pentru celelalte categorii de populație.

Strategia de distribuție va ține cont de condițiile specifice de stocare și transport necesare pentru fiecare vaccin în parte, Ministerul Apărării fiind cel care va asigura gestionarea depozitului central, precum și a celor 6 depozite regionale, de unde se va face distribuția către centrele de vaccinare locale fixe și mobile”, a mai explicat șeful statului.

Site anti-fakenews pe parcursul vaccinării anti-covid

De altfel, pentru a combate fake news-ul, Klaus Iohannis a mai precizat că va exista un site cu informații despre campania de vaccinare. Președintele a spus că vaccinul care se va administra populației este unul sigur.

”Comunicarea clară și transparentă cu cetățenii, și în special cu grupurile țintă, este esențială, la fel ca și combaterea dezinformării și a diseminării informațiilor false.Toate informațiile oficiale vor fi comunicate pe un site special, dedicat campaniei. Comitetul național de coordonare a avut deja discuții atât cu organizațiile profesionale, cât și cu asociațiile de pacienți și își propune în continuare să deruleze o serie de întâlniri cu corpul medical, dar și cu reprezentanții mass-media.Este foarte important de știut că vaccinurile, odată aprobate de organismele internaționale de profil, sunt sigure, sunt eficiente și reprezintă singura soluție viabilă de a pune capăt acestei pandemii”, a declarat Klaus Iohannis.

Peste două milioane de doze de vaccin anti-covid ar putea ajunge la jumătatea lunii decembrie sau în lunile ianuarie-februarie, potrivit medicului militar, Valeriu Gheorghiță. Vaccinul provine de la companiile care au demonstrat cea mai mare eficiență în crearea lui, Astra Zeneca și Pfizer.

 ”În cel mai fericit caz, ne aşteptăm ca în a doua jumătate a lunii decembrie, spre sfârşitul lunii decembrie, să avem disponibile primele doze de vaccinuri de la cel puţin o companie producătoare. În scenariul pesimist, probabil că vorbim de luna ianuarie-februarie. Ar fi cel puţin 2,4 milioane de doze de la Astra Zeneca şi probabil tot atâtea doze de la Pfizer”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti COVID din România.

Vaccinarea va fi gratuită și nu va fi obligatorie

Vaccinul nu va fi obligatoriu, a spus premierul României, Ludovic Orban.

„Autoritatile nu pot sa oblige pe cineva sa se vaccineze, noi putem sa le aratam toate avantajele vaccinarii, sa incercam sa ii convingem sa se vaccineze, dar nu putem obliga pe cineva sa se vaccineze. Sigur ca vaccinarea este cea mai buna solutie de a nu contracta aceasta boala. O campanie reusita de vaccinare este cea care poate sa ne conduca la revenirea la normalitate, intr-un orizont de timp rezonabil. Eu zic ca suntem aproape. Se vede deja, stiti vorba aceea, luminita de la capatul tunelului”, a afirmat premierul Ludovic Orban, la sediul PNL.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti COVID din România, medicul militar Valeriu Gheorghiță a precizat și faptul că vaccinul anti-coronavirus va fi unul gratuit.

”Vaccinarea va fi gratuită și va fi voluntară, în niciun caz nu va fi condiționată sau obligatorie și din acest punct de vedere cred că fiecare trebuie să aibă un nivel suficient de mare de date corecte și din surse sigure, credibile, înainte să decidă acest lucru”, a spus Valeriu Gheorghiță la Digi 24.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: