Redactia.ro
Home » Știri » DOCUMENT Cum vor începe școlile fizic din 8 februarie. Regulile care trebuie respectate

DOCUMENT Cum vor începe școlile fizic din 8 februarie. Regulile care trebuie respectate

Când incep scolile

Cum vor începe școlile fizic din 8 februarie. Săptămâna viitoare va începe semestru al doilea al anului școlar  2020-2021, în care elevii se vor putea prezenta fizic la ore, în bănci. Însă, având în vedere contextul actual al pandemiei, trebuie respectate, în continuare, regulile anti-Covid. Ministerul Educației a transmis, joi, către Ministerul Sănătății un document cu toate măsurile obligatorii de siguranță.

Cum vor începe școlile fizic din 8 februarie. Regulile care trebuie respectate

Cum vor începe școlile fizic din 8 februarie. Începând cu săptămâna viitoare, peste 2, 5 milioane de elevi vor putea asista la orele din semestrul al doilea, chiar din băncile clasei. Totuși, atât ei cât și cadrele didactice, trebuie să respecte cu rigurozitate normele anti-Covid, pentru că pandemia este încă prezentă. Pentru a fi mai clar ce reguli trebuie respectate, Ministerul Educației a transmis, joi, către Ministerul Sănătății un document cu toate măsurile de siguranță.

Printre reguli sunt cele generale, precum: păstrarea distanțării, respectarea unui circuit cu benzi vizibile, prin care elevii se vor putea deplasa încât să nu se apropie unul de altul, purtarea măștii de protecție, dezinfectarea mâinilor și a sălilor de clasă, inclusiv a obiectelor din sălile de clasă, dar și din afara lor. De altfel, se interzice schimbul de obiecte personale, dar și experimentele care necesită luarea unui contact strâns între elevi sau între aceștia și profesori. Este interzisă în continuare, însoțirea copiilor, de către părinți, în curtea, dar și în interiorul școlii.

Totodată, se vor deschide ferestrele timp de jumătate de oră, înainte de începerea cursurilor, școlile vor pune la dispoziție dezinfectanți, se va face dimineața triaj epidemiologic. În document mai sunt prevăzute și sfaturi pentu părinți, încât să se asigure de sănătatea copiilor lor. Documentul integral poate fi citit AICI.

Ce riscă cei care nu respectă regulile

Înainte ca acest document să fie publicat, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că elevii care vor refuza să poarte masca de protecție nu vor fi primiți la ore, iar profesorii vor fi sancționați de către Inspectoratul Școlar.

”Îmi place să cred că vom da cu toţii dovadă de responsabilitate, mai ales adulţii, cei care avem datoria să îi educăm pe copii. Dacă sunt probleme medicale, care împiedică un copil să poarte masca… Mă tem că va trebui să nu fie primit în colectivitate. În cazul profesorilor este foarte clar că nu trebuie să existe aşa ceva şi aici, dacă la elevi sunt convins că lucrurile pot fi discutate de către profesor, conducerea şcolii împreună cu părinţii, în cazul profesorilor care refuză să poarte masca, Inspectoratul Şcolar trebuie să intervină. Nu e acceptabil aşa ceva. Este vorba de măsuri de siguranţă, iar portul măştii va fi măsura de bază, măsura de protecţie esenţială. Să refuze acest lucru este intolerabil”, a mai adăugat Cîmpeanu.

Ministrul Educației a precizat și elevii sau profesorii care nu se va putea prezenta la ore. Mai exact, cei cu simptome specifive virusului SARS-COV2, elevii cu vulnerabilități medicale sau dascălii aflați în stiuații similare.

”Am făcut o simulare pe cifrele de astăzi, dacă s-ar păstra şi duminică, înainte de ziua de luni, 8 februarie, am avea un număr de 2.420.000 de elevi în şcoli, deci am avea 80 la sută din elevi în şcoli, într-un număr de 6713 şcoli din 7203 unităţi de învăţământ. Am avea, cel puţin teoretic, efective complete, spun teoretic pentru că sunt acele cinci excepţii, foarte important de menţionat: elevii care au vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare, elevii care au aparţinători cu care locuiesc şi cărora le-ar face foarte mult rău dacă ar accelera acest risc de transmitere, apoi elevii care prezintă simptome specifice, profesorii cu vulnerabilităţi cronice şi ultima situaţie, foarte complicată, profesorul care are şi el simptome şi trebuie să stea şi el acasă”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la un post Tv, marţi seară.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: