Redactia.ro
Home » Știri » În ce condiții nu vor fi primiți elevii în școli? Ministrul Educației a spus foarte clar: „Mă tem că nu vor fi primiți în colectivitate”

În ce condiții nu vor fi primiți elevii în școli? Ministrul Educației a spus foarte clar: „Mă tem că nu vor fi primiți în colectivitate”

În ce condiții nu vor fi primiți elevii în școli? De luni, 8 februarie, peste 2,4 milioane de elevi vor reveni fizic la ore. Întoarcerea în băncile din unitățile de învățămât va fi, însă, condiționată, având în vedere pandemia. Sorin Cîmpeanu a precizat ce trebuie să respecte elevii, dar și cadrele didactice pentru desfășurarea orelor în condiții de siguranță

În ce condiții nu vor fi primiți elevii în școli? Ministrul Educației a spus foarte clar: „Mă tem că nu vor fi primiți în colectivitate”

În ce condiții nu vor fi primiți elevii în școli? Luni, 8 februarie, are loc o zi mult așteptată de peste 2,4 milioane de elevi din țară: revenirea fizică la ore. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a precizat că 80% dintre aceștia vor fi la începutul săptămânii viitoare în băncile de la cursuri. Totuși, vor trebuie să respecte niște reguli, atât ei, cât și profesorii lor.

Concret, elevii care vor refuza să poarte masca de protecție nu vor fi primiți în clasă, la ore. Iar în privința dascălilor, cei care refuză să poarte masca riscă sancţiune din partea Inspectoratului Şcolar. De asemenea, dacă sunt 2 elevi în toată unitatea învățământ, confirmați cu Covid19, cursurile se vor suspenda.

”Am făcut o simulare pe cifrele de astăzi, dacă s-ar păstra şi duminică, înainte de ziua de luni, 8 februarie, am avea un număr de 2.420.000 de elevi în şcoli, deci am avea 80 la sută din elevi în şcoli, într-un număr de 6713 şcoli din 7203 unităţi de învăţământ. Am avea, cel puţin teoretic, efective complete, spun teoretic pentru că sunt acele cinci excepţii, foarte important de menţionat: elevii care au vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare, elevii care au aparţinători cu care locuiesc şi cărora le-ar face foarte mult rău dacă ar accelera acest risc de transmitere, apoi elevii care prezintă simptome specifice, profesorii cu vulnerabilităţi cronice şi ultima situaţie, foarte complicată, profesorul care are şi el simptome şi trebuie să stea şi el acasă”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la un post Tv, marţi seară.

Ministrul Educației speră ca începutul semestrului al doilea al anului școlar 2020-2021 să fie unul reprezentat de responsabilitate din partea profesorilor și elevilor.

”Îmi place să cred că vom da cu toţii dovadă de responsabilitate, mai ales adulţii, cei care avem datoria să îi educăm pe copii. Dacă sunt probleme medicale, care împiedică un copil să poarte masca… Mă tem că va trebui să nu fie primit în colectivitate. În cazul profesorilor este foarte clar că nu trebuie să existe aşa ceva şi aici, dacă la elevi sunt convins că lucrurile pot fi discutate de către profesor, conducerea şcolii împreună cu părinţii, în cazul profesorilor care refuză să poarte masca, Inspectoratul Şcolar trebuie să intervină. Nu e acceptabil aşa ceva. Este vorba de măsuri de siguranţă, iar portul măştii va fi măsura de bază, măsura de protecţie esenţială. Să refuze acest lucru este intolerabil”, a mai adăugat Cîmpeanu.

Ce se întâmplă cu elevii cu simptome Covid19

Întrebat dacă elevii cu simptome SARS-COV2 , vor face teste rapide Covid, Sorin Cîmpeanu a spus că personalul medical trebuie să fie responsabil de testare. Vor fi 5.000 de cadre medicale disponibile în doar 5.000 de şcoli, dintr-un total de 17.000 câte sunt în prezent.

”După discuţiile pe care le-am avut cu Ministerul Sănătăţii, având în vedere că noi am susţinut de la bun început acest proiect de testare cu antigen, există disponibile teste antigen pentru toţi elevii şi cadrele didactice din România, este însă o problemă a personalului medical care să administreze aceste teste. Testarea este un act medical, nu un act educaţional. Cine a sugerat că profesorii ar putea să administreze aceste teste, a greşit profund. Trebuie personal medical. În educaţie sunt angajaţi doar 113 medici şi 268 de asistenţi medicali. Se adaugă cei 788 de medici de medicină generală, plus 540 de stomatologi, plus 3.000 de asistenţi medicali, angajaţi ai Ministerului Sănătăţii care, însă, toţi lucrează acum la DSP. Ei trebuie să se întoarcă din DSP, în total am avea 5.000 de persoane cu competenţe medicale, capabile să administreze aceste teste, să aibă grijă de copiii care ar prezenta simptome în şcoală”, a mai precizat Cîmpeanu.

Școala va asigura măști elevilor și profesorilor

Totodată, ministrul Educației a dat asigurări că unitățile de învățământ dispun de măști pentru elevi și cadrele didactice.

”Sunt 37 milioane de măşti în şcolile din România, la acest moment. Sunt măşti achiziţionate de către Inspectoratele Şcolare. Există un alt stoc de măşti, achiziţionate de autorităţile locale, care se adaugă acestor 37 de milioane”, a menționat ministrul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: