Un seism cu magnitudinea 5,9 a zguduit luni Cuba, conform informațiilor transmise de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), citate de agenția Reuters prin Agerpres. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 25 de kilometri, iar impactul său s-a resimțit cel mai puternic în zona orașului Santiago de Cuba, situat pe coasta estică a insulei.
Cutremur de 5,9 grade și peste 100 de replici
Deși magnitudinea a fost semnificativă, autoritățile locale au confirmat că nu au fost raportate pierderi de vieți omenești sau persoane rănite. Mai mult, nici pagubele materiale nu au fost descrise ca fiind grave, un semnal pozitiv într-o regiune obișnuită cu fenomene seismice frecvente.
Potrivit Serviciului Seismologic Național Cubanez, care a înregistrat o magnitudine ușor mai mare, de 6,1, seismul a fost urmat de peste 100 de replici pe parcursul dimineții. Epicentrul acestuia a fost identificat în largul coastelor Santiago de Cuba, o zonă cunoscută pentru activitatea tectonică intensă.
Precedente seismice în regiune
Nu este pentru prima dată când Cuba se confruntă cu cutremure semnificative. În luna noiembrie, un seism cu magnitudinea de 6,9 a lovit în largul coastelor provinciei vecine Granma. Deși acest eveniment a provocat unele pagube structurale, nici atunci nu s-au înregistrat victime, ceea ce subliniază pregătirea locală pentru astfel de situații.
Regiunea Santiago de Cuba se află în proximitatea unei falii tectonice active, care marchează granița dintre placa tectonică nord-americană și cea caraibiană. Această configurație geologică explică frecvența cutremurelor în această parte a insulei.
Havana, ferită de impact
Deși cutremurul a fost resimțit în estul țării, capitala Havana nu a fost afectată de acest eveniment seismic. Localnicii din Santiago de Cuba, însă, au raportat un disconfort crescut din cauza numeroaselor replici care au urmat, ceea ce a determinat autoritățile să rămână vigilente în caz de situații neprevăzute.
Faptul că regiunea rămâne un punct fierbinte al activității tectonice determină necesitatea unor măsuri continue de prevenție și informare pentru locuitorii din zonele de risc. Totuși, lipsa unor daune majore și a victimelor umane reprezintă o ușurare pentru autorități și comunități deopotrivă.
Sursa foto: Arhivă