Redactia.ro
Home » Știri » Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur în România. În această dimineață a avut loc un seism în regiunea Vrancea. Potrivit specialiștilor, cutremurul a avut magnitudinea de 3,8 pe scara Richter și s-a produs la adâncimea de 124 kilometri. De la începutul lunii martie s-au produs 21 de cutremure în România.

Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur în România. În dimineața zilei de marți, mai exact la ora 08.26 s-a produs un cutremur în zona seimică Vrancea. Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut magnitudinea de 3,8 pe scara Richter și s-a produs la adâncimea de 124 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 56km SE de Brasov, 59km N de Ploiesti, 114km N de Bucuresti, 129km NE de Pitesti, 133km S de Bacau, 135km V de Braila, 138km V de Galati, 170km E de Sibiu, 178km N de Ruse, 216km SV de Iasi.Încă de la începutul lunii martie au avut loc 21 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 și 4,1 pe scara Richter.

În România au avut loc deseori seisme de pământ, fiind o țară cu un risc major în privința cutremurelor, iar zona seismică cea mai importantă este reprezentantă de județul Vrancea. Cutremurul cel mai mare din România a avut loc pe 26 octombrie 1802, având magnitudinea de 7,9 pe scara Richter. Însă cel mai cunoscut cutremur din România este cel din 1977, care a ucis peste 1.000 de persoane. La nivel național au fost aproape 11.300 de victime, iar 33.000 locuințe au fost distruse. Seismul a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter.

Cand va avea loc marele cutremur în România

În ultimii ani, România a trecut printr-un val de cutremure de intensitate mică și medie. Cutremurul cel mare de care se tem toți românii nu este o chestiune de „dacă”, ci e o chestiune de „când”. Cercetătorul Mircea Radulian, de la Institutul Național pentru Fizica Pământului susține că la un moment dat, va veni un cutremur mare, iar lumea trebuie să fie foarte puternică. Cu toate astea nu se știe exact când va avea loc fenomenul natural. „Se știe că zona Vrancea este o zonă activă și, la un anumit interval de timp, e foarte posibil să vină și la noi cutremure mari, din păcate. Putem să ne așteptăm, dar e foarte greu de spus exact când se va produce acest cutremur și sperăm să nu fie prea devreme. Însă nu putem neglija acest lucru și cel mai bun lucru ar fi să fim pregătiți ca și cum s-ar putea produce oricând. Asta ar fi ideal, din punct de vedere al măsurilor pe care putem să le luăm, pentru a evita dezastre de genul cutremurelor”, a subliniat Mircea Radulian.

Potrivit acestuia, diferențele dintre cutremurele de suprafață și cele de adâncime sunt foarte mari. Cele de suprafață se produc la adâncimi mici, cum a fost cel din Croația, iar cele de adâncime, sunt cele din Vrancea, care în general se produc la zeci de kilometri adâncime și care efectele sunt mult mai mici. „Practic, la 6,4 noi nu avem probleme mari. În schimb, pentru cutremurele de suprafață, mai ales în zona din apropierea epicentrului, pot să fie distrugeri foarte mari. Chiar dacă magnitudinea nu este așa de mare, fiind de 4 sau de 5, dacă sunt aproape de suprafață, energia eliberată ajunge repede la suprafață și cu o amplitudine mare și atunci mișcarea este mult mai intensă”, a arătat Mircea Radulian.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: