Redactia.ro
Home » Știri » Cutremur în România. Ce magnitudine a înregistrat seismul

Cutremur în România. Ce magnitudine a înregistrat seismul

Cutremur în România. (1)

Cutremur în România. În această dimineață a avut loc un cutremur în zona seismică Vrancea. Specialiștii au anunțat ce magnitudine a avut seismul, dar și în ce orașe s-a resimțit. Potrivit INFP, cutremurul s-a produs la o adâncime de 113 km, având o magnitudine de 3.0 pe scara Richter. 

Cutremur în România. Ce magnitudine a înregistrat seismul

Un nou cutremur a avut loc în România, în această dimineațî. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul s-a produs la ora 18.51 și a fost resimțit în zona seismică Vrancea. Cutremurul a avut magnitudinea de 3.0 pe scara Richter. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 78km E de Brasov, 93km NE de Ploiesti, 101km S de Bacau, 114km V de Galati, 116km NV de Braila, 143km N de Bucuresti, 165km NE de Pitesti, 182km SV de Iasi, 192km E de Sibiu, 208km N de Ruse

Când ar putea avea loc următorul mare cutremur în România

Seismologul Gheorghe Mărmureanu, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în acest domeniu, a vorbit despre probabilitatea producerii unui cutremul puternic ce ar putea avea loc la noi în țară. Potrivit acestuia,cel mai probabil, un astfel de seism nu va avea loc înainte de 2040. „În România au fost cutremure mari, în 1738, 1838, 1940. Următorul mare cutremur ar fi peste 100 de ani. A mai fost şi un alt cutremur foarte mare şi adânc, în 1802. S-a simţit puternic, de la Moscova până la Cairo, în Egipt şi nu a murit nimeni. Aici a fost marea curiozitate.

A fost chiar de ziua Sfintei Parascheva. În Bucureşti, aproape toate bisericile au fost căzute la pământ. Cutremurul din 1977 a fost unul mare şi nu intră în statistica normală, dar trebuie să ştim un singur lucru, pentru că el este o urmare din cauza cutremurului din 1940, care a fost foarte mare. Toate marile clădiri din Bucureşti au fost puternic afectate.În România nu este cazul cutremurelor de suprafaţă. România are cutremure de suprafaţă foarte mici. În fiecare zi avem două-trei. Problema se pune în cazul cutremurelor foarte adânci, la peste 100 km, pentru că ele sunt cele care produc dezastre. De abia după 1964 s-a pus problema în România proiectării clădirilor anti-seismice. Vă spun asta sigur, pentru că eram student. Cutremurul din 1977 a fost un caz anormal, din statistica totală”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

Mărmureanu, despre cutremurul din 1977

Seismologul ne-a declarat într-un interviu cum s-a produs cutremurul din 1977, dar și dacă au avut loc fenomene anormale înainte de producerea cutremurului. La acea vreme, specialiștii INFP nu aveau echipamente de alarmare și care nu se așteptau la un seism la 7,2 grade pe scara Richter. „Institutul Național pentru Fizica Pământului înregistrează orice cutremur și nu numai din România, ci și din țările internaționale. Rețeaua seismică pe care România o are în prezent este foarte bună pentru că am făcut-o împreună cu Statele Unite și toată rețeaua este automatizată. Rețeaua seismică înregistrează orice mișcare seismică, nu doar cutremur. Așadar, nu au fost înregistrate mai multe seisme decât în mod normal, înainte de a se produce cutremurul din 1977.”, ne-a spus specialistul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: