Redactia.ro
Home » Știri » Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur în România.

Cutremur în România. În această dimineață a avut loc un cutremur, la ora 04.52, la adâncimea de 131 km. Seismul s-a produs în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul

Un cutremur cu magnitudinea de 3,4 pe scara Richter a avut loc joi, la ora 04.52. Seismul s-a produs la adâncimea de 131 km, în zona seismică Vrancea, Buzău. Potrivit Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 59km E de Brașov, 62km NE de Ploiești, 116km N de București, 130km S de Bacău, 131km V de Brăila, 133km NE de Pitești, 134km V de Galați, 173km E de Sibiu, 181km N de Ruse, 213km SV de Iași. Seismul nu a fost unul resimtit și nici unul de suprafață, mai anunță seismologii de la INFP.

Când ar putea avea loc următorul mare cutremur în România

Seismologul Gheorghe Mărmureanu, unul dintre cei mai cunoscuți specialisti in acest domeniu, a discutat despre viitorul mare cutremur care ar urma să aibă loc la noi în țară. Conform acestuia, cel mai probabil, un astfel de seism nu va avea loc înainte de 2040. Mărmureanu a mai spus că, un cutremur de mare intensitate ar urma să aibă loc în România peste 100 de ani. „În România au fost cutremure mari, în 1738, 1838, 1940. Următorul mare cutremur ar fi peste 100 de ani. A mai fost şi un alt cutremur foarte mare şi adânc, în 1802. S-a simţit puternic, de la Moscova până la Cairo, în Egipt şi nu a murit nimeni. Aici a fost marea curiozitate. A fost chiar de ziua Sfintei Parascheva. În Bucureşti, aproape toate bisericile au fost căzute la pământ. Cutremurul din 1977 a fost unul mare şi nu intră în statistica normală, dar trebuie să ştim un singur lucru, pentru că el este o urmare din cauza cutremurului din 1940, care a fost foarte mare. Toate marile clădiri din Bucureşti au fost puternic afectate.În România nu este cazul cutremurelor de suprafaţă. România are cutremure de suprafaţă foarte mici. În fiecare zi avem două-trei. Problema se pune în cazul cutremurelor foarte adânci, la peste 100 km, pentru că ele sunt cele care produc dezastre. De abia după 1964 s-a pus problema în România proiectării clădirilor anti-seismice. Vă spun asta sigur, pentru că eram student. Cutremurul din 1977 a fost un caz anormal, din statistica totală”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurul din 1977

Seismologul a vorbit despre cutremurul din 1977, dar și dacă au avut loc fenomene anormale înainte de producerea seismului. Cutremurul din 4 martie 1977 i-a luat prin surprindere pe specialiștii INFP, care nu aveau echipamente de alarmare și care nu se așteptau la un seism de 7,2 grade pe scara Richter. INFP înregistrează seismu cu 30 de secunde mai devreme, iar instalațiile cu risc sunt blocate. „Institutul Național pentru Fizica Pământului înregistrează orice cutremur și nu numai din România, ci și din țările internaționale. Rețeaua seismică pe care România o are în prezent este foarte bună pentru că am făcut-o împreună cu Statele Unite și toată rețeaua este automatizată. Rețeaua seismică înregistrează orice mișcare seismică, nu doar cutremur. Așadar, nu au fost înregistrate mai multe seisme decât în mod normal, înainte de a se produce cutremurul din 1977.”, ne-a spus specialistul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: