Redactia.ro
Home » Știri » De când va fi introdus pașaportul COVID în România? Ce va scrie în Certificatul Verde și cum putem beneficia de acesta?

De când va fi introdus pașaportul COVID în România? Ce va scrie în Certificatul Verde și cum putem beneficia de acesta?

Pașaportul COVID va fi folosit începând cu sezonul estival, din luna iunie. Acesta va arăta rezultatele negative primite în urma testelor pentru COVID-19 și va putea fi folosit pentru libera circulație în statele membre UE.

De când va fi introdus pașaportul COVID în România? Ce va scrie în Certificatul Verde și cum putem beneficia de acesta?

Pașaportul COVID sau “Paşaportul verde” (Digital Green Pass)se află momentan într-o perioadă de testare care ar trebui să-i permită să fie folosit din punct de vedre tehnic înainte de începerea sezonului estival. Acest paşaportul va specifica, după caz, dacă persoanele respective s-au recuperat după ce au fost infectate cu coronavirus. În urma acestor rezultatelor, fiecare persoană își poate descărca gratuit certificatul verde și se poate bucura de beneficiile acestuia.

Pașaportul verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19 și va putea fi verificată în orice stat membru UE. Cu o astfel de dovadă a vaccinării împotriva Covid-19, o persoană vaccinată într-un stat membru va fi recunoscută şi în alt stat membru ca imunizată.

”Certificatele vor conţine un cod QR şi se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat”, afirmă STS.

Cum va funcționa pașaportul COVID pentru România

Conform STS, certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat. Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital. De asemenea, certificatele vor putea fi utilizate și în format tipărit.

”Soluția tehnică dezvoltată de instituția noastră va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricțiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei”, se arată într-un comunicat al STS.

În urma consultărilor cu experții grupului tehnic de lucru constituit la nivel european, a fost avansată soluția tehnică care va include o aplicație web pentru generarea certificatelor şi o aplicație pentru smartphone (Android) pentru verificarea certificatelor emise în țară sau emise de alte state. Codul QR din certificat va conține informații de identificare (nume, prenume și data nașterii), precum și informații medicale esențiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor. Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate, scrie Digi24.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: