Redactia.ro
Home » Știri » De câți bani are nevoie un pensionar pentru a avea un trai decent în România. Ponderea vârstnicilor este în scădere

De câți bani are nevoie un pensionar pentru a avea un trai decent în România. Ponderea vârstnicilor este în scădere

Vești bune pentru pensionari!

Lună de lună, România se confruntă cu o scădere constantă a numărului de pensionari. Conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), în luna mai 2024, în România erau înregistrați 4.747.604 pensionari, cu aproape 700 mai puțini decât în luna precedentă. Această tendință ridică îngrijorări cu privire la viitorul sistemului de pensii și la impactul pe care îl va avea asupra economiei și societății românești.

Scăderea numărului de pensionari și pensia medie

În luna mai 2024, România avea 4.747.604 pensionari, cu 670 mai puțini față de luna aprilie. Deși numărul de pensionari scade, valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenite s-a ridicat la aproape 10,676 miliarde lei. Pensia medie rămâne la 2.249 de lei, indicând o stabilitate în ceea ce privește veniturile pensionarilor.

Dintre acești pensionari, 629.317 aveau perioade lucrate în agricultură, cu o pensie medie de doar 636 de lei. Aceasta reflectă diferențele semnificative între diverse categorii de pensionari și subliniază nevoia de ajustări pentru a asigura un nivel de trai decent pentru toți.

Conform CNPP, 3.811.420 de persoane s-au pensionat la limita de vârstă, dintre care 2.188.234 femei. Pensia medie pentru această categorie era de 2.507 lei. Alte categorii includ 4.780 de persoane care au primit pensie anticipată, cu o pensie medie de 3.158 de lei, și 87.553 de persoane cu pensie anticipată parțială, cu o pensie medie de 2.300 de lei.

Diverse categorii de pensii și impactul recalculării

În mai 2024, 392.297 de persoane primeau pensie de invaliditate, cu o pensie medie de 956 lei. Dintre aceștia, 45.015 persoane aveau gradul I de invaliditate, cu o pensie medie de 826 lei. Pensia de urmaș s-a acordat unui număr de 450.809 persoane, cu o pensie medie de 1.178 lei, iar 115 pensionari au primit ajutor social, cu o sumă medie de 539 de lei.

Un motiv de bucurie pentru milioanele de pensionari este recalcularea tuturor indemnizațiilor de la stat în luna septembrie. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că 99% din dosarele de la casele de pensii au fost analizate și finalizate, iar verificările au fost făcute de trei ori pentru a evita erorile de calcul. Procesul de digitalizare este așteptat să fluidizeze și mai mult acest proces, asigurându-se că toate pensiile din România vor fi recalculate.

Provocările și perspectivele sistemului de pensii

Scăderea numărului de pensionari reflectă o tendință demografică îngrijorătoare, care poate avea consecințe majore asupra sistemului de pensii și economiei în ansamblu. Cu toate acestea, recalcularea pensiilor și eforturile de digitalizare reprezintă pași pozitivi în asigurarea unui sistem de pensii echitabil și eficient.

Ministrul Muncii a asigurat că niciun venit nu va scădea în urma recalculării, dar peste un milion de români vor rămâne cu aceiași bani, dacă suma recalculată este mai mică decât cea inițială. Aceasta este o măsură de protecție pentru a asigura stabilitatea financiară a pensionarilor, în timp ce se încearcă ajustarea pensiilor pentru a reflecta mai corect contribuțiile și nevoile actuale.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: