Redactia.ro
Home » Stil de viață » De ce dormim? Răspunsul la care sigur nu te așteptai

De ce dormim? Răspunsul la care sigur nu te așteptai

Ce poate declanșa boli grave în timpul somnului, inclusiv obezitate, diabet și hipertensiune? Sigur nu ți-a spus nimeni!

Iată de ce dormim, de fapt! Răspunsul la această întrebare te va lămuri în multe privințe. Sigur nu te așteptai!

De ce dormim?

Paul Olteanu, un specialist în psihologie și neuroștiință, pe teme din universul Cunoașterii de sine, al Comunicării și al Proceselor de Transformare Personală și Organizațională și a explicat de ce dormim și cât trebuie, de fapt, să domim:

„Am citit o carte care se cheamă „De ce dormim?”, e scrisă de un neuro cercetător britanic pe care îl cheamă Mattew Walker și povestea e foarte simplă: Singurul moment când se curăță hormonii de stres din creier, cortizol și adrenalină este când dormim. În timp ce dormim circulă un lichid pe șira spinării care vine mai întâi în trunchiu cerebral în ce numim noi creier reptilian după aia ne ocortex și curăță mizeria .

Dacă nu dormim cel puțin 7 ore pe zi, indiferent de ce vârstă avem, că asta e altă preconcepție, că dacă ești mai în vârstă ai nevoie de mai puțin somn, n-ai nevoie de mai puțin somn, ți-e mai greu să dormi pentru că apar alte probleme medicale sau griji care te pot ține treaz, 7 ore minim. 

Sunt cercetări care arată că dacă nu dormi timp de 6 ore pe noapte, constant, dacă conduci e ca și cum ai conduce beat. Viteza de reacție dacă dormi mai puțin de 6 ore e la fel de proastă ca și cum ai consuma alcool peste limita legală”, a explicat Paul Olteanu la Antena 3.

Câte ore trebuie să dormim în funcție de vârstă

Numărul de ore de somn de care avem nevoie variază în funcție de vârstă, sex și alte factori individuali. În general, specialiștii în somn recomandă următoarele durate medii de somn pe noapte:

  1. Nou-născuți (0-3 luni): între 14 și 17 ore
  2. Sugari (4-11 luni): între 12 și 15 ore
  3. Copii mici (1-2 ani): între 11 și 14 ore
  4. Copii preșcolari (3-5 ani): între 10 și 13 ore
  5. Copii în vârstă școlară (6-13 ani): între 9 și 11 ore
  6. Adolescenți (14-17 ani): între 8 și 10 ore
  7. Adulți tineri și vârstnici (18-64 ani): între 7 și 9 ore
  8. Vârstnici (65 ani și peste): între 7 și 8 ore

Este important să rețineți că aceste sunt doar recomandări generale și că anumiți oameni pot avea nevoie de mai mult sau mai puțin somn decât alții. De exemplu, persoanele care fac exerciții fizice intense sau care lucrează în domenii stresante pot avea nevoie de mai mult somn pentru a-și recupera corpul și a-și menține performanța optimă. De asemenea, persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate sau care iau anumite medicamente pot avea nevoie de ajustări ale programului lor de somn, potrivit mayoclinic.org.

Somnul pe timp de zi este benefic?

Dormitul în timpul zilei, sau siesta, poate fi benefic pentru unele persoane și poate îmbunătăți performanța cognitivă și starea de spirit. Cu toate acestea, există și factori negativi de luat în considerare.

Siesta poate interfera cu programul normal de somn noaptea, ceea ce poate duce la tulburări de somn. De asemenea, dormitul în timpul zilei poate fi o problemă pentru persoanele care suferă de insomnie sau de apnee în somn. În plus, pentru persoanele care lucrează în schimburi sau care trebuie să fie treze noaptea, dormitul în timpul zilei poate fi benefic pentru a-și recupera somnul pierdut, dar poate fi dificil să mențină un program regulat de somn.

În general, dacă aveți un program de somn regulat și nu aveți probleme de somn, o siesta de 20-30 de minute poate fi benefică și vă poate ajuta să vă îmbunătățiți performanța cognitivă și să vă mențineți starea de spirit pozitivă. Dar, dacă aveți probleme de somn sau aveți un program neregulat, este mai bine să evitați să dormiți în timpul zilei sau să discutați cu un specialist în somn înainte de a face schimbări semnificative în programul de somn, conform sleepfoundation.org.

 

Sursa foto: Arhivă

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: