Redactia.ro
Home » Știri » De ce este bine să faci focul în noaptea de Sânziene. Tradiții și obiceiuri de Drăgaică

De ce este bine să faci focul în noaptea de Sânziene. Tradiții și obiceiuri de Drăgaică

Focul in seara de Sanziene

Sânzienele sunt sărbătorite în fiecare an, dar în zile diferite. Miercuri, 24 iunie, oamenii care păstrează în continuare tradiția, vor sărbători Sânzienele. Se spune că dacă acestea nu sunt sărbătorite, se vor răzbuna.

Sânziene sau Drăgaica 2020. Tradiții și obiceiuri de Sânziene

Sânzienele sau Drăgaica este o sărbătoare respectată în fiecare an de către credincioși, iar anul acesta Sânziele pică în ziua de miercuri, 24 iunie.

Noaptea de Sânziene este una specială și magică, deoarece în acea seară toate dorințele și minunile se împlinesc.

Numele provine de la patroana vânătorilor și pădurilor, zeița Santa Diana.

În unele zone ale țării, Sânzienele au denumiri diferite. De exemplu în Ardeal, sărbătoarea poartă numele de Sânziene, iar în Muntenia și Oltenia, este recunoscută ca Drăgaica.

Sânzienele sunt considerate minunile care aduc iubirea în casa oamenilor, fiind asociate și cu fertilitatea.

Se spune că fetele trebuie să culeagă flori din care vor împleti coronițe, iar acestea se aruncă pe casă. În cazul în care unele dintre ele lovește sau se prinde de horn, fata care a aruncat coronița se va căsători.

Totodată, în această zi se culeg plantele folosite ca leac, iar roua trebuie strânsă în noaptea de Sânziene, deoarece aceasta va ajuta oamenii bolnavi să se vindece.

De ce este bine să faci focul în noaptea de Sânziene

În tradiția populară se spune că în noaptea de Sânziene animalele stau de vorbă. Tot în această noapte floarea albă înflorește în mod magic, aceasta fiind considerată plantă norocoasă.

Tot în această noapte se înconjoară casa cu făcliile aprinse, câmpurile cu cereale, grajdurile, pentru ca anul viitor să fie mult mai bogat.

Credincioșii care păstrează tradiția fac zgomote nocturne pentru a alunga duhurile rele, iar în unele zone ale țării se practică săritul peste foc. Se spune că cine va trece prin foc se va purifica și întregul an va avea noroc și va fi apărat de duhurile rele.

Etichete: