Redactia.ro

De ce nu a putut fi salvat Felix Baumgartner. Toma Coconea, cel mai bun parapantist roman, explică tragedia din zborul fatal

Moartea lui Felix Baumgartner, considerat unul dintre cei mai cunoscuți sportivi din lumea sporturilor extreme, a șocat opinia publică internațională. Austriacul, celebru pentru saltul său din stratosferă, și-a pierdut viața la vârsta de 56 de ani, în timpul unui zbor cu parapanta motorizată desfășurat în vacanță, în Italia.

Toma Coconea, cel mai cunoscut parapantist român, cu zeci de ani de experiență în zbor și competiții internaționale, a oferit primele explicații cu privire la tragedia care a dus la decesul partenerului Mihaelei Rădulescu. Potrivit sportivului român, Felix nu a avut nicio șansă în momentul în care i s-a făcut rău în aer.

De ce nu a putut fi salvat Felix Baumgartner

Incidentul a avut loc joi, 17 iulie 2025, la Porto Sant’Elpidio, în Italia, unde Baumgartner se afla în vacanță. În timpul unui zbor recreativ cu o parapantă motorizată, sportivului i s-a făcut brusc rău, a pierdut controlul echipamentului și s-a prăbușit într-o piscină a unui hotel din zonă. Salvatorii sosiți la fața locului nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața.

Toma Coconea, parapantist de elită și salvator montan, a explicat că în astfel de situații, în special în zborurile solitare, nu există posibilitatea unei intervenții rapide de la sol. Dacă pilotul are o problemă medicală în aer, totul depinde exclusiv de el și de reacțiile lui. Iar dacă pierzi cunoștința, nu mai poți controla nimic.

„Din fericire, nu am fost în situații similare, dare se pot întâmpla. Am avut și eu stări de oboseală, mai ales în cursele mele de 8-10 ore și am fost frânt. Eu zic că în situația asta nu este cazul, erau în vacanță, nu era chestia de oboseală, dar a fost o chestie medicală din păcate. Vă dați seama că dacă s-a întâmplat așa că i-a venit rău și într-o zonă foarte joasă și împânzită nu mai ai timp, și cu ce te ajută situația? Depinde doar de tine, și dacă ar fi dat prin stație, dar nu, în situația asta, dacă a avut o problemă medicală, nu a mai depins de nimeni de la sol”, a explicat Toma Coconea.

Vă dați seama, dacă i s-a făcut rău într-o zonă joasă, împânzită de obstacole, nu mai ai timp de reacție. Și chiar dacă ai comunicație prin stație, nu mai contează în acele momente. Dacă ai o problemă medicală severă, nu mai depinzi de nimeni. Ești singur în aer”, a explicat Toma Coconea pentru România TV.

Coconea a subliniat că nu este vorba despre un accident obișnuit de parapantă, ci despre unul produs cu paramotor – un aparat cu motor care permite zborul fără pante sau curenți ascendenți. Acesta atinge viteze de aproximativ 50 km/h, iar impactul cu apa, în astfel de condiții, poate fi echivalent cu o coliziune cu betonul.

„Controalele medicale sunt obligatorii, mai ales la zborul monitorizat, este legislația din doi în doi ani. Se fac chiar și anual. Poate să fie o problemă de motor, nu este accident de parapantă, este de paramotor. Și eu zbor cu paramotorul și, din păcate, se pot întâmpla și chestii tehnice.

Acel paramotor are 50km/h, te poți izbi de apă ca de asfalt, este fatal, asta nu înseamnă că apa îl putea salva. Vă dați seama, condițiile meteo știa să le aprecieze, nu a avut nicio legătură cu solul. Doar dacă zbori în zone de aeroport ții legătura cu stație, în zona liberă este un sport care depinde de pilot”, transmite Toma Coconea pentru romaniatv.

Paramotorul nu depinde de condițiile meteo în aceeași măsură ca parapanta. Iar Felix avea experiență, știa să citească vremea. Nu a fost vorba de o greșeală de pilotaj. A fost un eveniment medical”, a mai explicat Coconea.

Una dintre particularitățile zborului cu parapanta sau paramotorul este lipsa legăturii continue cu solul. Dacă pilotul nu se află într-o zonă controlată, cum ar fi un aeroport, el nu este monitorizat în timp real. Astfel, în caz de urgență medicală, nu are cui să ceară ajutorul rapid.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: