Redactia.ro
Home » Știri » De ce nu acceptă Biserica Ortodoxă incinerarea persoanelor decedate. Români celebri care și-au dorit o înmormântare creștinească

De ce nu acceptă Biserica Ortodoxă incinerarea persoanelor decedate. Români celebri care și-au dorit o înmormântare creștinească

Fie că este vorba despre oameni de rând sau celebrități din diferite domenii, Biserica Ortodoxă Română se opune ferm ideii de incinerare umană. Această poziție determină preoții să refuze oficierea slujbei de înmormântare pentru cei incinerați. Motivele acestei opoziții sunt adânc înrădăcinate în teologia și tradițiile creștine.

Explicațiile teologice ale preotului Ioan Lisnic

Preotul Ioan Lisnic a detaliat motivele pentru care incinerarea este considerată un păcat în creștinismul ortodox. Conform acestuia, pierderea nemuririi trupului, odată cu păcatul originar al lui Adam și Eva, a condus la moartea fizică, văzută ca o separare a sufletului de trup. În tradiția creștină, sufletul se întoarce la Dumnezeu pentru judecată, iar trupul trebuie să se întoarcă în pământ, de unde a fost creat, conform învățăturilor biblice.

Importanța trupului în creștinism

Trupul uman este considerat deosebit de important în creștinism, fiind descris în Epistola către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel ca „templu al Duhului Sfânt și locaș al sufletului” (I Corinteni 3, 16-17; 6, 19). Astfel, trupul trebuie respectat și îngrijit atât în viață, cât și după moarte, prin înhumare. Biblia subliniază acest aspect în Facere 3, 19 și Iov 34, 15, unde se menționează că omul a fost creat din pământ și trebuie să se întoarcă în pământ după moarte.

Practici păgâne și tradiția creștină

Incinerarea era o practică obișnuită în rândul popoarelor păgâne, dar Biserica Ortodoxă condamnă această metodă, considerând-o o dezonorare a trupului. În tradiția creștină, înhumarea este văzută ca modalitatea corectă de a trata trupul decedatului, mormintele creștine având Sfânta Cruce, un simbol al adormirii întru Hristos. Mormintele sunt considerate locuri de meditație asupra vieții și morții pentru credincioși.

Perspectiva Fericitului Augustin

Fericitul Augustin subliniază importanța respectării trupurilor decedaților, considerând că acestea au fost instrumente ale Duhului Sfânt și trebuie tratate cu reverență. El compară trupurile celor decedați cu obiectele moștenite de la părinți, care sunt prețuite datorită iubirii față de cei dragi.

Distincția între incinerare și moarte accidentală prin ardere

Un aspect important de menționat este că Biserica Ortodoxă condamnă arderea voluntară a trupului după moarte (incinerare la crematoriu). Aceasta nu se aplică persoanelor care au murit accidental în incendii sau din cauza arsurilor, cazuri în care nu există nicio culpabilitate morală.

Astfel, opoziția Bisericii Ortodoxe față de incinerare este profund legată de învățăturile biblice și tradițiile creștine, care promovează respectul și îngrijirea trupului atât în viață, cât și după moarte, prin înhumare.

Români celebri care au ales incinerarea: Ileana Stana Ionescu, Andrei Gheorghe, Zina Dumitrescu, Sergiu Nicolaescu, Cristina Țopescu, Christine Valmy, Mircea Eliade, Eugen Lovinescu, Ilarion Ciobanu, Grigore Antipa.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: