Redactia.ro

De ce nu este bine să te săruți în Joia Mare? Ce să faci în această zi din Săptămâna Patimilor ca să-ți meargă bine

Rugăciunea pentru căsătorie pe care să o rostești în Săptămâna Patimilor

De ce nu este bine sa te saruti in Joia Mare este o intrebare care revine an de an in casele romanilor. Joia Mare, una dintre cele mai importante zile din Saptamana Patimilor, are o incarcatura spirituala aparte. Este o zi marcata de patru evenimente biblice majore care definesc intreaga semnificatie crestina a acestei perioade. Dincolo de rugaciuni si post, Joia Mare vine cu traditii si obiceiuri pe care credinciosii le respecta pentru binele sufletului. Aici aflam de ce anumite gesturi, precum sarutul, sunt considerate nepotrivite.

Joia Mare, ziua celor patru mari evenimente din Saptamana Patimilor

De ce nu este bine sa te saruti in Joia Mare are legatura directa cu evenimentele religioase marcate in aceasta zi. Patru momente fundamentale din viata Mantuitorului sunt rememorate: Spalarea picioarelor ucenicilor, Cina cea de Taina, Rugaciunea din Gradina Ghetsimani si Tradarea de catre Iuda. Fiecare dintre acestea poarta o simbolistica profunda.

Primul act comemorat este Spalarea picioarelor ucenicilor de catre Iisus Hristos. Acest gest simbolizeaza smerenia suprema si chemarea la iubirea fata de aproapele. Urmeaza Cina cea de Taina, momentul institurii Sfintei Impartasanii, cand Hristos le-a oferit ucenicilor painea si vinul ca Trupul si Sangele Sau.

Al treilea moment este rugaciunea cea mai presus de fire, in Gradina Ghetsimani, o rugaciune de jertfa si supunere in fata vointei divine. Ultimul, si poate cel mai dureros episod, este tradarea lui Iuda, care L-a identificat pe Iisus printr-un sarut, semn devenit sinonim cu falsitatea si tradarea.

Sarutul lui Iuda si simbolistica sa in traditia crestina

De ce nu este bine sa te saruti in Joia Mare are un raspuns care deriva din semnificatia sarutului lui Iuda. Acest sarut nu a fost unul al iubirii, ci al vanzarii. In cultura religioasa romaneasca, sarutul in Joia Mare este vazut ca un gest care repeta metaforic fapta lui Iuda. De aceea, multe familii evita contactul fizic, in special saruturile, in aceasta zi.

In traditia populara, Joia Mare este vazuta ca momentul in care se deschid cerurile, dar si ca o zi in care raul pandeste mai atent ca oricand. Gesturile simbolice devin deci esentiale, iar orice comportament care poate fi interpretat ca lipsa de respect spiritual este evitat.

Chiar daca sarutul este in mod obisnuit un semn al afectiunii, in aceasta zi se recomanda retinerea. Este o forma de respect fata de durerea Mantuitorului si de sacrificiul pe care l-a acceptat pentru omenire. Sarutul este inlocuit cu o rugaciune, o privire calda sau o imbratisare cu sens mai profund.

Traditii si obiceiuri romanesti respectate in Joia Mare

Traditiile romanesti pastreaza o serie de practici bine inradacinate legate de Joia Mare. De ce nu este bine sa te saruti in Joia Mare se intelege mai clar cand ne uitam la felul in care aceasta zi este traita la sate si in orasele mici. Oamenii se spovedesc, participa la Denia celor 12 Evanghelii si duc la biserica vase noi, vin si paine pentru binecuvantare.

Un obicei vechi este legarea a 12 noduri pe o ata de catre fetele tinere. Fiecare nod este o dorinta, iar ata este asezata sub perna pentru a visa ursitul. In alte zone se pastreaza obiceiul spalarii picioarelor copiilor de catre femeile in varsta, gest care imita smerenia Mantuitorului.

De asemenea, incepand cu Joia Mare si pana in Duminica Invierii, clopotele bisericilor nu mai bat, ci doar se toaca. Este un semn al linistii, al suferintei si al meditatiei. In multe gospodarii, se vopsesc ouale rosii, semn al sangelui varsat pe cruce si pregatire pentru Inviere.

Ce trebuie si ce nu trebuie sa faci in Joia Mare

Cei care tin cont de randuiala bisericeasca si de obiceiurile stramosesti stiu ca Joia Mare este o zi a tacerii si a interiorizarii. De ce nu este bine sa te saruti in Joia Mare este doar un aspect al unei conduite mai largi care presupune cumpatare, reculegere si rugaciune.

Nu se muncesc pamanturile, nu se spala haine si nu se dau petreceri. Este o zi in care trebuie sa ne oprim din alergatura zilnica si sa ne indreptam atentia spre suflet. Se rostesc rugaciuni speciale, se participa la Denii si se tine post cu stricteţe.

Oamenii cred ca cine nu se spovedeste in Joia Mare nu va avea parte de lumină la Înviere. De asemenea, se spune ca mortii se intorc in case si asteapta lumina din Joia Mare. Se aprind lumânări pentru cei adormiti si se aduc pomeni la biserica.

Importanta rugaciunii si a postului in aceasta zi sfanta

Rugaciunea din Joia Mare este considerata una dintre cele mai puternice din tot calendarul ortodox. De ce nu este bine sa te saruti in Joia Mare devine mai clar daca intelegem incarcatura spirituala a zilei. Este momentul cand Iisus stie ca va fi tradat, accepta suferinta si continua sa iubeasca.

Rugaciunea rostita in Joia Mare este una de iertare, impacare si curatire sufleteasca. Se cere har, intelepciune si puterea de a rezista ispitelor. Este o zi in care se poate cere iertare de la cei apropiati, fara cuvinte, ci doar prin gand curat.

Astfel, Joia Mare este o zi cu o semnificatie sacra, care trebuie traita cu smerenie, liniste si dragoste fata de Dumnezeu. Gesturile noastre trebuie sa reflecte sobrietatea si durerea Mantuitorului. De aceea, in aceasta zi, sarutul, oricat de sincer, poate fi inteles gresit.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: