Redactia.ro
Home » Știri » De ce să nu consumi zacuscă în post, de fapt! Care este explicația

De ce să nu consumi zacuscă în post, de fapt! Care este explicația

De ce să nu consumi zacuscă în post, de fapt! Care este explicația

Iată de ce să nu consumi zacuscă pe toată perioada postului, de fapt. Care ar fi explicația și ce spune un preot.

De ce să nu consumi zacuscă în post, de fapt! Care este explicația

Zacusca este unul dintre preferatele preparate ale românilor. Odată cu venirea postului începem să schimbăm și meniul de zi cu zi, iar acest preparat este printre cele mai preferate de românii care se abțin de la carne, lapte si ouă. În principal, zacusca este un preparat simplu, rapid si gustos. Ea se prepară din legume proaspete, coapte sau prăjite în ulei și se spune că provine din Armenia sau Georgia. Există numeroase varietăţi de zacuscă, în funcţie de ingredientele folosite.

Doar că, potrivit unor specialiști în gastronomie, zacusca nu ar trebui consumată în post și asta deoarece conține ulei. Touși, în Postul Paștelui se face „dezlegare” la untdelemn, la vin și, din când în când, la pește, astfel că în perioada Postului Paștelui și nu numai, zacusca ar trebui consumată doar în zilele în care este dezlegare la ulei.

Se consumă untdelemn (ulei) și vin în zilele de sâmbăta și duminică, după Sfânta Liturghie, precum și în zilele în care sunt rânduite sărbători însoțite de semnele „cruce roșie” sau „cruce neagră”, dacă acestea nu cad în prima sau ultima săptămână a Postului Mare, care sunt săptămâni de ajunare și post aspru, scrie crestinortodox.ro.

Întrebat dacă uleiul este sau nu un produs vegetal, un preot a răspuns: „Este produs vegetal, însă postul fără ulei nu are legătură cu proveniența uleiului, ci cu faptul că a mânca mâncare gătită fără ulei este o nevoință mai mare. În general, mâncarea gătită cu ulei este mai gustoasă decât cea fără ulei. Părinții monahi și unii mireni adaugă această nevoință de a mânca fără ulei în timpul postului, pentru a nu-și îndulci simțurile cu gustul bun al mâncării. Adică, pentru a nu face din mâncare o plăcere în sine, ci a o folosi numai cu scopul de a susține funcțiile organismului și atât”, potrivit doxologia.ro.

De ce să nu consumi zacuscă în post, de fapt! Care este explicația
Foto: retetesivedete.ro
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: