Redactia.ro
Home » Știri » De ce se dă de pomană de Sânziene. Rudele mortului merg la cimitir și dau deosebită atenție acestui aspect

De ce se dă de pomană de Sânziene. Rudele mortului merg la cimitir și dau deosebită atenție acestui aspect

Sanzienele 2020

Sânzienele sau Drăgaica este sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie. Anul acesta, Sânzienele pică miercuri, iar credincioșii care păstrează tradiția au de urmat câteva obiceiuri.

Se spune că cei care nu urmează tradițiile Sânzienelor, vor fi blestemați de acestea.

Sânzienele 2020. De ce se dă de pomană de Drăgaica

Pe 24 iunie în fiecatre an sunt sărbătorite Sânzienele, iar tradiția populară este ziua Sfântului Ioan Botezătorul.

Conform strămoșilor, în ziua de Sânziene se deschid porțile cerului și persoanele care au murit vin în contact cu cei vii, motiv pentru care, în foarte multe zone din țară se dă de pomană în această zi.

Pe 24 iunie se face pomenirea morților, numite Moșii de Sânziene, cei vii le fac curat la morminte celor care adormiți, le aprind lumânări și se dă de pomană la cimitir. Femeile aduc pomana la cimitir pentru a le da persoanelor sărmane sau rudelor, în amintirea celui ajuns pe lumea cealaltă.

Se spune că Sânzienele sunt entități ale aerului transparente, pure și nobile. Sânzinele aduc noroc omului, aduc fertilitatea culturilor agricole, femeilor, păsărilor și animalelor.

Această sărbătoare nu există numai în Europa, ci și în alte colțuri ale lumii.

Tradiții și obiceiuri de Sânziene

În această zi de sărbătoare, se fac focuri uriașe care se aprind pe dealuri, iar încinși cu brauri din pelin, oameni se rotesc în jurul focului, iar mai apoi aruncă brâurile în foc pentru a arde toate necazurile.

De asemenea, se practică săritul peste focul purificator, și se crede că cine trece prin foc sau va sări peste el, se va purifica și va ferit de duhurile rele.

După ce focurile de sting, oamenii se îndreaptă în liniște spre casele lor, lăsând spiritele să se distreze până la ziua.

În credința populară se spune că dacă ploua în ziua de Sânziene înseamnă că în următoarele 40 de zile va ploua neîncetat.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: