Redactia.ro
Home » Știri » Noaptea de Sânziene, obiceiuri și mituri. Legende despre spirite și vrăji cu iele

Noaptea de Sânziene, obiceiuri și mituri. Legende despre spirite și vrăji cu iele

GALERIE FOTO (2)Noaptea Sanzienelor

Sânzienele sau Drăgaica sunt sărbătorite în fiecare, dar în zile diferite. În acest an, Sânzienele vor fi sărbătorite de toți credincioșii, miercuri, 24 iunie. Această sărbătoare reprezintă celebrarea iubirii și a fertilității, a sănătății și a virtuții.

Noaptea de Sânziene, obiceiuri și mituri

În acest an, Sânzienele sau Drăgaica sunt sărbătorite pe data de 24 iunie. Această sărbătoare reprezintă o serie de ritualuri pentru sănătatea oamenilor, pentru iubire și pentru fertilitate.

În noaptea de Sânziene sau Drăgaica, se culeg plante de leac și de descântece, iar ielele ies la dans să se îndrăgostească flăcăii de ele.

Chiar dacă sunt asociate cu sărbătorile creștine a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și a Aducerii Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Sânzienele fac parte din originea unui străvechi cult solar.

Acestea ies la dans în noaptea de Drăgaică, fiind numite de oameni iele.

Ielele sunt fecioare care dețin o mare putere de seducție și cu puteri magice. Se spune despre ele că locuiesc în văzduh, în păduri sau în peșteri, pe maluri de ape sau la răspântii li apar noaptea la lumina lunii.

Ielele se rotesc în horă, în locuri retrase, dansând goale, cu părul despletit și cu clopoței la picioare.

Locul pe care acestea au dansat, va fi ars și iarba nu va mai crește acolo. Se spune din strămoși că ielele dansează în pădure și cine le vede va rămțne mut sau va înnebuni.

Legende despre spirite și vrăji cu iele

Ielele se rotesc în horă, în locuri retrase, dansând goale, cu părul despletit și cu clopoței la picioare.

Locul pe care acestea au dansat, va fi ars și iarba nu va mai crește acolo.

Se spune din strămoși că ielele dansează în pădure și cine le vede va rămțne mut sau va înnebuni.

Oamenii din munți se întâlneau în această zi pentru a întreprinde ritualuri închinare Soarelui. Se spune că Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântând și dansând.

Etichete: