Redactia.ro
Home » Stil de viață » De ce se încrețește doar pielea de pe degete și palme atunci când stăm mult în apă

De ce se încrețește doar pielea de pe degete și palme atunci când stăm mult în apă

De ce se încrețește doar pielea de pe degete și palme atunci când stăm mult în apă

Cu toții poate că ne-am întrebat de ce ni se încrețește piele de pe degete dacă stăm o vreme îndelungată în cadă. Ei bine, explicația acestui fapt au oferit-o cercetătorii britanici care au studiat fenomenul. Iată de ce?

De ce ni se încrețește pielea de pe degete când stăm mai mult în apă

Explicația este mult mai complexă decât ne-am fi așteptat și are de-a face cu sistemul nervos. Aparent, cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că pielea încrețită este o o reacție a sistemului nervos autonom. În timpul în care suntem expuși un timp îndelungat în apă, degetele nu se umflă, așa cum am putea crede. Ci se îngustează, pentru ca vasele de sânge din interiorul lor se contractă.

Iar motivul pentru care doar pielea de pe degete de la mâini și de la picioare se încrețește are de-a face cu cât de subțire este pielea în aceste zone. Aparent, zonele acesteau au un strat de keratină mai subțire, și fiind lipsite de păr, nu secretă uleiul protector, numit sebum.

Ce se întâmplă, de fapt, când se încrețește pielea

Tot cercetătorii au demontat și zvonul potrivit căruia pielea încrețită… nu e un semn bun! Chipurile, aceste cute formate pe degete nu fac altceva decât să ofere aderență, sporind capacitatea noastră de a prinde lucruri în mână.

Totuși, oamenii de știință atrag atenția asupra apariției acestui semn (n.r. piele încrețită) în afara momentului în care pielea este expusă apei. Așadar, dacă ai pielea încrețită pe degete chiar și atunci când n-ai băgat mâna în apă, asta înseamnă că te-ai putea confrunta cu anumite probleme de sănătate. Cauzele pot varia de la infecții precum candida, la boli ale glandei tiroide, lupus, diabet ori chiar deshidratare. Cel mai indicat ar fi ca, în aceste cazuri, să i te adresezi medicului de familie și să-i expui, alături de istoricul medical detaliat, și simptomele pe care le prezinți.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: