De ce sunt legumele congelate folosite tot mai des de români? Iată explicația nutriționiștilor!
De ce sunt legumele congelate folosite tot mai des de români
În contextul unei economii tot mai strânse, românii își îndreaptă atenția către soluții mai accesibile și eficiente în ceea ce privește achiziționarea alimentelor, iar produsele congelate devin o opțiune din ce în ce mai populară. Potrivit unui articol recent, motivul principal al acestei schimbări de comportament este reprezentat de prețul mai redus al produselor congelate în comparație cu cele proaspete.
Explicația nutriționiștilor
Prețul a devenit factorul determinant
Românii se confruntă cu prețuri din ce în ce mai ridicate la rafturile magazinelor, iar pentru a face față acestor provocări financiare, mulți aleg să își completeze coșul de cumpărături cu legume și fructe congelate. O analiză comparativă arată că aceste produse nu numai că sunt mai accesibile din punct de vedere financiar, dar oferă și o rezistență sporită în timp. De exemplu, un pachet de spanac congelat de 400g poate fi achiziționat la aproximativ 8 lei, în timp ce echivalentul proaspăt costă cu aproape 4 lei mai mult.
Varietatea produselor congelate în creștere
Printre produsele congelate preferate de români se numără spanacul, conopida, fasolea, dar și pachetele mixte care includ mazăre, spanac, fasole și alte legume. Acestea devin din ce în ce mai populare datorită versatilității lor și a posibilității de a menține prospetimea și calitatea chiar și în condiții de depozitare prelungită.
Calitatea nutrițională a produselor congelate
Cu toate că există unele temeri privind calitatea nutrițională a produselor congelate, nutriționiștii contrazic acest mit. Un medic nutriționist a explicat că unele legume și fructe congelate sunt recoltate la momentul optim de maturare, ceea ce le face superioare din punct de vedere nutrițional față de cele achiziționate din supermarket. Cu excepția unor pierderi minore la nivelul unor vitamine precum C și B1 în timpul congelării, produsele congelate păstrează în mare parte calitățile nutritive.
„Unele legume și fructe prezintă avantajul că ele sunt recoltate la momentul când sunt maturate complet. Asta înseamnă că, din punct de vedere nutrițional, sunt superioare dacă le comparăm cu cele pe care le cumpărăm din supermarket”, a explicat un medic nutriţionist, miercuri, la Antena 3 CNN.
Recomandări pentru consum responsabil
Nutriționistul recomandă consumatorilor să fie atenți la produsele semi-preparate care pot conține aditivi și grăsimi în exces, susceptibile de a se oxideza. Astfel, alegerea produselor congelate cu conștiență și cunoașterea compoziției acestora reprezintă cheia unui consum responsabil.
„Este adevărat că unele vitamine se distrug prin congelare sau sunt, să spunem, diminuate. De exemplu, vitamina C într-o proporție de 25%, mai puțin vitamina B1, într-o proporție de 10%.
În rest, din punct de vedere al calităților nutritive, ele sunt păstrate prin metoda de conservare prin congelare.
Când cumpărăm alimente congelate, nu recomand produsele semi-preparate care au foarte mulți aditivi și grăsimi, care sunt susceptibile să se oxideze”, mai recomandă nutriţionistul.
Tendințe în creștere: Consumul de legume congelate
Studiile recente arată că aproximativ 49% dintre români aleg să consume produse congelate cel puțin o dată pe săptămână. Această creștere semnificativă indică faptul că românii își adaptează obiceiurile alimentare în funcție de avantajele economice și nutriționale oferite de produsele congelate.
În concluzie, tendința în creștere a românilor de a opta pentru produsele congelate evidențiază necesitatea de a găsi soluții practice și economice în ceea ce privește alimentația, fără a compromite însă calitatea și valoarea nutritivă a hranei consumate.
Sursa foto: Arhivă




















