Redactia.ro
Home » Stil de viață » De ce sunt verzi frunzele copacilor? Tu știi să răspunzi la această întrebare aparent ușoară?

De ce sunt verzi frunzele copacilor? Tu știi să răspunzi la această întrebare aparent ușoară?

verzi frunzele copacilor

Te-ai întrebat vreodată de ce sunt verzi frunzele copacilor? Poate că pare ceva ce doar un copil s-ar întreba, însă este foarte interesant să privești natura îndeaproape. Iată, așadar, o mică lecție de biologie!

Poate ai uitat mici noțiuni de biologie despre cum este alcătuită o plantă. O plantă are o rădăcină, care fixează planta în pământ. De asemenea, aceasta are rolul de a absorbi apa, împreună cu substanțele minerale. Apoi, avem tulpina, care susține frunzele și conduce substanțele minerale către acestea. Frunzele se mai numesc și „bucătăria plantei”, căci aici se prepară seva, care hrănește întreaga plantă. Seva este condusă tot prin tulpină, mai ales către flori, care vor naște fructele.

Totuși, de ce sunt verzi frunzele copacilor și ale plantelor?

Principalul lor ar frunzelor este să transforme apa cu substanțe minerale, extrasă de rădăcină, în sevă hrănitoare. Pentru a reuși să facă asta, ele îndeplinesc un proces denumit: fotosinteză. Probabil îți sună cunoscut termenul, de la lecțiile de biologie. Fotosinteza este procesul de transformare a luminii în energie. Prin acest proces, energia luminoasă este convertită în energie chimică. Aceasta este necesară pentru toate activitățile organismelor. Energie chimică este stocată în molecule de carbohidrați. Acestea sunt sintetizate din dioxid de carbon și apă. Ulterior, oxigenul este eliberat sub formă de produs rezidual.

Pentru a se produce fotosinteza, planta folosește clorofila. Clorofila are un pigment verde, iar acesta dă culoarea plantei. Iată, deci, de ce sunt verzi frunzele copacilor.

Clorofila absoarbe energia luminoasă care, prin procese desfășurate la nivelul frunzei, devin energie chimică.

Ce este clorofila și de ce frunzele au mai multe culori și nuanțe de verde

Pe lângă pigmentul verde, frunzele au și alți pigmenți. Sunt frecvent întâlnite carotenoidele care oferă nuanțe de galben, portocaliu și roșu, mai ales toamna, când soarele nu mai este atât de purernic. Când nu mai are energie luminoasă, clorofila își reduce activitatea.

Clorofila este esențială pentru existența vieții pe pământ. Fără ea, nu ar exista nici oameni și animale. Toate plantele au cantități mai mari sau mai mici de clorofilă. Cele care nu au deloc, se hrănesc cu resturi de plante verzi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: