Redactia.ro
Home » Știri » De ce vrea Klaus Iohannis să prelungească starea de alertă. Ce înseamnă ea, de fapt

De ce vrea Klaus Iohannis să prelungească starea de alertă. Ce înseamnă ea, de fapt

Ce inseamna stare de alerta

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, 9 iunie, că starea de alertă va fi prelungită pentru 30 de zile, având în vedere că numărlul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 au crescut în ultimele zile.

Starea de alertă a fost introdusă pentru prima oară în România după 15 mai, când a înlocuit starea de urgență.

Elaborarea stării de alertă este o combinație între relaxarea restricțiilor și necesitatea menținerii unei responsabilități a românilor.

De ce vrea Klaus Iohannis să prelungească starea de alertă

Klaus Iohannis a anunțat ieri printr-o declarație de presă la Cotroceni că starea de alertă se va prelungi încă 30 de zile, având în vedere că numărul cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus nu este constant.

Astfel, șeful statului a declarat că după data de 15 iunie se vor relaxa unele măsuri precum redeschiderea mall-urilor, vor fi permise evenimentele private cu un număr de 20 de persoane în interior și 50 în exterior.

Totodată, Președintele României a anunțat că sălile de fitness vor fi deschise cu norma de distanțare socială, iar grădinițele, after-school-urile și creșele private se vor putea deschide.

Iohannis a subliniat faptul că cetățenii trebuie să rămână precauți chiar dacă bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus se află în scădere.

Ce înseamnă starea de alertă și ce prevede aceasta

De la începutul epidemiei de coronavirus, starea de alertă a fost anunțată în România în data de 18 mai, când starea de urgență a fost înlocuită de aceasta.

Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 21/2004, starea de alertă prevede punerea imediată în aplicare a planurilor de acțiuni și restricții, limitarea și înlăturarea consecințelor situației de urgență.

Starea de alertă nu este instituită de Președintele țării, și de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Mai mult, conform art. 53 din Constituția României, aceasta face referire și la restrângerea unor libertăți și drepturi doar dacă este necesară într-o societate democratică.

Așadar, diferența dintre starea de urgență și starea de alertă este faptul că restricțiile sunt impuse de autorități diferite.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: