Redactia.ro
Home » Știri » De la 1 ianuarie se va interzice fumatul pe balcon! Ce țară a adoptat această lege

De la 1 ianuarie se va interzice fumatul pe balcon! Ce țară a adoptat această lege

Fumatul va fi interzis, începând de anul viitor, conform unui proect de lege al Parlamentului din Vilnius. Fumatul în balcon va face parte din restricțiile impuse de Lituania în ceea ce privește fumatul

 

Care sunt condițiile de impunere a restricțiilor

Fumatul va fi interzis pe balcon în Lituania, în cazul în care cel puțin o persoană din clădirea respectivă nu este de acord. Legea a fost aprobată ieri de Parlamentul din Vilnius. Proietul de lege mai prevede că fumatul este interzis și pe arenele sportive deschise, în stațiile de autobuz și pe terasele cafenelelor. Actul normativ a mai fost pus în discuție de câteva ori în ultimii ani încă din 2014, dar va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2021. Lituania are reguli stricte atât în ceea ce privește fumatul, cât și consumul de alcool.

Deputatul Antanas Vinkus al Partidului Social Democrat nal Muncii, a susținut că oamenii au fost supuși în ultimul timp fumului pasiv al vecinilor lor, scrie Gazaeta de Sud. „Dreptul unei persoane la sănătate are prioritate față de dreptul altei persoane de a fuma”, a mai declarat deputatul.  Andrius Mazuronis, din mișcarea liberală de opoziție, consideră că regula va fi imposibil de aplicat. „Va fi o regulă, practic inexecutabilă”, mai spune acesta. Deputatul vede acest lucru ca pe un factor de descurajare a fumatuui. 69 de parlamentari au votat proiectul de lege, în timp ce alți patru s-au opus și alți șapte s-au abținut, scrie Gazeta de Sud.

 

De la ce vârstă este interzis consumul de alcool în Lituania

Lituania nu încurajează și consumul de alcool. Prin legea adoptată în 2018 de Parlamentul de la Vilnius, s-a stabilit ca vârsta minimă legală pentru consumul de alcool să fie 20 de ani. Mai mult, prin această lege, magazinele care comercializau băuturi alcoolice au fost nevoite să închidă spațiile comerciale mult mai devreme. Reglementările din Lituania interzic și orice reclamă la acest tip de băuturi.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în ultimul deceniu, în Lituania, consumul de alcool pe cap de locuitor a crescut cu 20 de procente 14,9 litri pe an, la 18,2 litri pe an.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: