Redactia.ro
Home » Știri » De unde provine, de fapt, carnea de porc din magazinele din România. Mulți români vor fi surprinși

De unde provine, de fapt, carnea de porc din magazinele din România. Mulți români vor fi surprinși

De unde provine, de fapt, carnea de porc din magazinele din România

România a ajuns să importe cantități uriașe de carne de porc, în contextul în care aproximativ 80% din carnea prezentă în magazinele de la noi este adusă din străinătate, la un preț dublu față de producția internă. Această situație contrastează puternic cu perioada 2016-2017, când România producea 80% din necesarul său de consum intern.

De ce importă România carne de porc din străinătate?

În ultimii ani, sectorul agricol românesc a întâmpinat numeroase dificultăți, iar producția internă de carne de porc a scăzut drastic. Anul trecut, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că România trebuie să producă zeci de milioane de purcei în următorii cinci ani pentru a atinge un grad de autosuficiență de 100%, astfel încât importurile să fie oprite. Cu toate acestea, până acum lucrurile nu s-au schimbat semnificativ, iar România continuă să importe cantități mari de carne de porc la prețuri duble, potrivit Digi24.

De exemplu, un purcel importat de un fermier român din Uniunea Europeană costă peste 120 de euro, în timp ce unul produs în România costă în jur de 60 de euro. Această discrepanță în prețuri face ca importurile să fie mult mai scumpe, ceea ce duce la pierderi financiare semnificative pentru economia românească. România pierde anual sute de mii de euro, bani care ar putea fi direcționați către fermierii locali, care se confruntă cu dificultăți tot mai mari în a-și menține afacerile.

Fermierii din România se confruntă cu multiple provocări, inclusiv lipsa unei agriculturi moderne, a irigațiilor pe suprafețe mari și competiția acerbă cu prețurile cerealelor din Ucraina. Aceste probleme sunt amplificate de subvențiile mult mai mici pe care le primesc de la Uniunea Europeană comparativ cu fermierii din Vest. De exemplu, în Germania și Franța, un fermier primește o subvenție de aproximativ 310 euro/ha, iar în Spania, 265 de euro/ha. În contrast, un fermier din România primește doar 250 de euro/cap de animal pentru creșterea porcilor, jumătate din subvenția pe care o primește un crescător de animale din Polonia.

Vești bune de la Uniunea Europeană pentru fermierii români

Într-un context de nemulțumiri și dificultăți, vin totuși vești bune de la Uniunea Europeană. Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a anunțat că fermierii români ar putea primi subvenții cu 30% mai mari decât cele pe care le primesc în prezent.

“România este ţara cu cele mai mici subvenţii pentru fermieri. Este timp suficient să terminăm această situaţie nedreaptă şi înţeleg pe deplin această cerere şi plângerile lor”, a declarat Janusz Wojciechowski, comisar european pentru Agricultură, potrivit Observator.

Oficialul european a subliniat că, din anul 2027, toți fermierii din Uniunea Europeană ar putea primi subvenții egale. “Media plăţilor directe în UE este de acum 256 euro/ha. Este un decalaj mare între nivelul din Romania şi media din UE, dar soluţia problemei este egalizarea plăţilor directe, va fi posibilă doar dacă avem decizia de a majora bugetul. Intenţia mea este să fac tot ceea ce e posibil”, a mai spus Janusz Wojciechowski.

Creșterea subvențiilor și egalizarea acestora la nivelul Uniunii Europene ar putea avea un impact semnificativ asupra agriculturii românești

Fermierii români ar avea mai multe resurse pentru a investi în modernizarea infrastructurii agricole, în tehnologii de irigații și în creșterea eficienței producției. Aceasta ar putea duce la o creștere a producției interne de carne de porc și la reducerea dependenței de importuri.

Situația actuală a importurilor masive de carne de porc din România reflectă o serie de provocări în sectorul agricol. Cu toate acestea, există speranță pentru o schimbare pozitivă în viitorul apropiat, datorită inițiativelor de la nivel european care vizează creșterea subvențiilor pentru fermierii români. Aceasta ar putea duce la o revitalizare a producției interne și la reducerea dependenței de importuri, contribuind astfel la o economie agricolă mai robustă și mai sustenabilă.

Deși România se confruntă cu provocări semnificative în sectorul agricol, există inițiative și speranțe pentru o schimbare pozitivă. Creșterea subvențiilor și modernizarea infrastructurii agricole ar putea aduce beneficii pe termen lung, contribuind la autosuficiența țării în producția de carne de porc și la reducerea dependenței de importuri. Este esențial ca aceste măsuri să fie implementate eficient și rapid pentru a asigura un viitor sustenabil pentru fermierii români și pentru economia agricolă a țării.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: