Redactia.ro
Home » Știri » Decizia momentului! Cresc bursele elevilor!

Decizia momentului! Cresc bursele elevilor!

Decizia momentului! Cresc bursele elevilor!
Decizia momentului! Cresc bursele elevilor! Iată toate detaliile!

Cresc bursele elevilor!

Proiectul noii legi a Educaţiei, aprobat de Ligia Deca, va duce la creşteri semnificative ale burselor sociale şi de merit. Cu toate acestea trebuie să vă anunțăm că bursa de performanță va dispărea. Astfel, bursa socială ar crește cu 100 de lei, ajungând la 300 de lei, iar cea de merit la 450 de lei de la 200 de lei cât este în prezent, potrivit draftului legilor Educației, în varianta Deca:

„Bursa socială ar crește cu 100 de lei, ajungând la 300 de lei, iar cea de merit crește până la 450 de lei de la 200 de lei cât este în prezent, potrivit draftului legilor Educației, în varianta Deca, obținut de Edupedu.ro. De asemenea, bursa de performanță, care se acordă în prezent, dispare din proiectul legilor Educației. De precizat, în proiectele de lege se menționează că valoarea minimă a burselor și criteriile de acordare se reglementează prin ordin de ministru (n.red cum este și în prezent), dar precizează valorile burselor pentru anul școlar viitor 2023-2024.

  • Proiectele legilor Educației în varianta Deca, adică reformulate după încorporarea amendamentelor propuse în vară la proiectele legilor Cîmpeanu nu sunt făcute publice deocamdată, dar sunt finalizate de ministerul Educației. Urmează ca experții din partide să lucreze cu ministerul Educației la noile legi până la 1 februarie 2023. Apoi, proiectele să treacă prin Guvern până la 15 februarie, iar Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie, potrivit

În proiectul legilor Educației, actualizate în varianta Deca, obținute de Edupedu.ro, bursa de merit crește cu 250 de lei, de la 200 de lei, cât e în prezent potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1138 / 2022 din septembrie, la 450 de lei. Criteriile și valoarea burselor se stabilesc ăn prezent prin ordin de ministru, scrie în Legea Educației în vigoare.

În varianta legilor Deca apare o modificare legată de stabilirea criteriilor pentru acordarea burselor, deși se va face tot prin ordin de ministru, implică încă o instituție: “Cuantumul minim al burselor și metodologia cadru de acordare a burselor sunt adoptate prin ordin al ministrului educaţiei, la propunerea Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar (CNFÎP).

În proiectele legilor Deca, bursa socială ar crește cu 100 de lei, de la 200 de lei cât este în prezent, la 300 de lei, potrivit draftului proiectelor legii Educației.

Condițiile de acordare a burselor

Iată care sunt condițiile de acordare a burselor!

Bursa de performanță dispare în varianta actuală a Ligiei Deca. De menționat, anul acesta școlar 2022-2023 se încadrează la bursa de performanță aproape 10.000 de elevi. În prezent bursa de performanță se acordă elevilor care:

  • a) au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației;
  • b) s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale;
  • c) au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, organizate de Ministerul Educației;
  • d) au obținut locurile I, II sau III la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României.

Bursa profesională se redenumește și ca fiind bursă tehnologică și are aceeași valoare ca în prezent, 300 de lei pe lună. Bursa tehnologică reprezintă o formă de stimulare a elevilor care urmează învăţământul tehnologic în condiţiile metodologiei cadru, în conformitate cu priorităţile ministerului Educaţiei, potrivit documentului.

Bursele de excelență olimpică rămân la fel ca în proiectul legii lui Sorin Cîmpeanu: bursa de excelenţă olimpică I/internaţională – 1.000 lei/lună, bursa de excelenţă olimpică II/naţională – 700 lei/lună.

Condițiile de acordare a burselor de excelenţă olimpică se modifică pentru cei care iau bursă de excelență olimpică I, adică acei elevi care iau premiile I, II, III la olimpiade școlare internaționale. Mai exact, beneficiază de un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar și elevii din ultimul an de studii. În prezent această prevedere este valabilă doar pentru elevii care care iau bursă de excelență II, adică premiații primelor 3 locuri la olimpiade naționale”, se arată pe pagina oficială edupedu.ro. 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: