Redactia.ro
Home » Știri » Decizie de ultimă oră luată de guvernul maghiar. UE amenință Ungaria cu sancțiuni

Decizie de ultimă oră luată de guvernul maghiar. UE amenință Ungaria cu sancțiuni

Ungaria

Ungaria și-a închis granițele, începând de marți, pentru cel puțin o lună, din cauza pandemiei de Covid-19. Guvernul de la Budapesta a anunţat luni seară excepţii pentru turiştii din Cehia, Slovacia şi Polonia. Cu toate acestea, accesul este permis pe teritoriul maghiar doar celor care s-au testat recent pentru coronavirus.

Decizia Ungariei i-a adus însă o mustrare din partea Comisiei Europene, care susține că demersul de a permite accesul turiștilor din Grupul de la Visegrad (Cehia, Slovacia şi Polonia), dar nu din alte state membre ale UE, constituie discriminare și este ilegal, potrivit Reuters. Executivul Uniunii Europene a făcut apel la importanţa „integrităţii Spaţiului Schengen”.

Comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, a anunţat pe Twitter că a trimis o scrisoare în acest sens guvernului lui Viktor Orban.

„Astăzi, (comisarul european pentru Afaceri Interne) Ylva Johansson şi cu mine am trimis o scrisoare guvernului ungar în care reamintim importanţa (păstrării) integrităţii Spaţiului Schengen şi aplicării de măsuri la frontiere în mod nediscriminatoriu pentru toţi cetăţenii şi rezidenţii din UE”, a scris pe Twitter comisarul belgian.

„Orice măsură care nu va respecta aceste principii fundamentale ale dreptului european va trebui, bineînţeles, retrasă imediat”, a adăugat el. Comisarii ar urma să discute cu autorităţile ungare pentru a obţine mai multe informaţii.

Cum pot călători românii în Ungaria

Ungaria a declarat săptămâna trecută că își va închide granițele pentru toți turiștii străini, începând cu 1 septembrie, pentru a reduce creșterea numărului de cazuri de coronavirus. Nu sunt vizați de restricții cei care merg la lucru peste graniță, turiștii aflați în tranzit și transportatorii de marfă. Cei din urmă pot merge doar pe anumite culoare stabilite de autoritățile maghiare.

Cetăţenii ungari care revin din străinătate vor fi ţinuţi în carantină timp de 14 zile sau vor putea circula înainte de sfârşitul acestei perioade dacă rezultatele a două teste pentru coronavirus sunt negative.

Guvernul naționalist al lui Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a fost adesea în contradicție cu Bruxelles-ul în legătură cu ceea ce UE și criticii săi din Ungaria spun că este o eroziune a statului de drept și a independenței mass-media și a sistemului judiciar.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: