Redactia.ro
Home » Știri » Decizie istorică: SUA elimină dreptul constituțional la avort

Decizie istorică: SUA elimină dreptul constituțional la avort

avort

Curtea Supremă a Statelor Unite a revocat, vineri, printr-o decizie istorică, hotărârea „Roe v. Wade” din 1973, care garanta de aproape o jumătate de secol dreptul americancelor de a avorta.

Zeci de milioane de femei afectate

Circa 36 de milioane de femei de vârstă reproductivă vor fi afectate de decizia Curții Supreme, potrivit cercetărilor de la Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală care se ocupă de avorturi, scrie BBC.

Această hotărâre nu face întreruperea de sarcină ilegală, însă aruncă Statele Unite în situaţia în care se aflau înainte. Ceea ce înseamnă că fiecare stat american are puterea să permită, să limiteze sau să interzică dreptul la avort.

Treisprezece state americane au adoptat deja așa-numitele legi care vor interzice automat avortul în urma deciziei Curții Supreme. Însă și alte state sunt susceptibile să adopte rapid de noi restricții.

Primele reacții după răsturnarea hotărârii Roe v. Wade

Decizia Roe v. Wade din 1973 garanta dreptul femeilor de a avorta, dar nu a fost acceptată de către dreapta religioasă.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a promis vineri, după decizia Curţii Supreme a SUA care a anulat jurisprudenţa ce garanta dreptul femeilor la avort şi pe care el catalogat-o drept o „eroare tragică”, că guvernul său va apăra acest drept şi le-a cerut cetăţenilor americani să vină la urne în noiembrie la alegerile de la jumătatea mandatului pentru ca în Congres să fie garantată o majoritate favorabilă avortului.

Fostul preşedinte republican Donald Trump a reacţionat de asemenea favorabil, afirmând că decizia Curții Supreme „este conformă Constituţiei şi restabileşte drepturile acolo unde trebuiau să fie de mult timp”, transmite CNN.

În schimb, predecesorul său democrat Barak Obama a susţinut că instanţa supremă a SUA a „atacat libertăţile esenţiale a milioane de american”, iar fostul secretar de stat democrat Hillary Clinton consideră hotărârea Curţii Supreme ca „un pas înapoi pentru drepturile omului şi drepturile femeii”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: