Redactia.ro
Home » Știri » Defecţiune la reactorul 1 de la Cernavodă! Unitatea va fi oprită în noaptea de vineri spre sâmbătă

Defecţiune la reactorul 1 de la Cernavodă! Unitatea va fi oprită în noaptea de vineri spre sâmbătă

Defecţiune la reactorul 1 de la Cernavodă! Unitatea va fi oprită în noaptea de vineri spre sâmbătă

Defecţiune la reactorul 1 de la Cernavodă! Unitatea va fi oprită în mod controlat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru realizarea unor lucrări de reparaţie.

Defecţiune la reactorul 1 de la Cernavodă

Ca urmare a apariţiei unei defecţiuni la circuitul tehnologic clasic/secundar al reactorului 1, unitatea de la Cernavodă va fi oprită în noaptea de vineri spre sâmbătă, respectiv pe 15-16 ianuarie 2021, scrie Agerpres. Conform Nuclearelectrica, manevrele de reducere a puterii vor începe pe data de 16 ianuarie, ora 0:00.

”Oprirea controlată a Unităţii 1 CNE Cernavodă se realizează conform procedurilor aplicabile în astfel de situaţii şi este necesară pentru a permite personalului CNE Cernavodă realizarea lucrărilor de reparaţie în condiţii de siguranţă, dat fiind faptul că fluidul de lucru (apa demineralizată) este la temperatură şi presiune ridicate”, arată Nuclearelectrica într-un comunicat.

Nuclearelectrica asigură că defecţiunea apărută la circuitul tehnologic clasic al Unităţii 1 şi lucrările de remediere aferente nu au impact advers asupra securităţii nucleare, mediului, personalului sau populaţiei.

Scopul Centralei nucleare de la Cernavodă

Centrala nuclearoelectrică sau atomoelectrică de la Cernavodă este unica de acest fel din România. În prezent funcționează unitățile I și II, care produc împreună circa 20% din consumul de energie electrică al țării.

Planul inițial, datând de la începutul anilor 1980, prevedea construcția a cinci unități (reactoare). Unitatea I a fost terminată în 1996, are o putere electrică instalată de 706 MW și produce anual circa 5 TWh. Unitatea II a fost conectată la sistemul energetic național pe 7 august și funcționează la parametri nominali din luna septembrie, anul 2007. Reactoarele nucleare de la Cernavodă utilizează tehnologia canadiană cunoscută sub acronimul CANDU.

Reactorul CANDU consumă uraniu natural, utilizând apă grea de puritate nucleara (conținut izotopic peste 99,75% D2O) ca moderator și agent de răcire, în două sisteme independente, separate, în circuit închis.

În cele 4 generatoare de abur, căldura din circuitul primar este preluată de apa ușoară din circuitul secundar, prin transformarea în abur saturat. Acesta se destinde în turbina formată dintr-un corp de medie presiune și 3 corpuri de joasă presiune, producând energia mecanică necesară acționării generatorului electric. La ieșirea din turbină, prin extragerea căldurii reziduale cu ajutorul apei de răcire preluate din Dunăre, aburul este condensat. Circuitul este reluat prin repomparea condensului pentru alimentarea generatoarelor de abur.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: